Waterschap Brabantse Delta gaat autoloos op 25 juni

Foto: Pexels

Waterschap Brabantse Delta organiseert een autoloze dinsdag op 25 juni om het goede voorbeeld te geven voor wat betreft duurzaamheid. De medewerkers laten op deze dag de auto voor de deur staan.

Autoloze dinsdag
Waterschap Brabantse Delta vindt een duurzame leefomgeving belangrijk en heeft flinke ambities op het gebied van energie, grondstoffen en maatschappelijk verantwoord inkopen. Ook duurzaam vervoer, waar zowel het wagenpark, slibtransport als woon-werkverkeer toebehoren, is onder de aandacht. Er zijn al stappen gezet om medewerkers te faciliteren in duurzaam reisgedrag, maar er kan nog meer. Veel medewerkers zijn gewend om de auto te pakken en het is best lastig om dat te veranderen. Daarom laten waterschappers op de autoloze dinsdag, 25 juni, samen de auto staan.

Dijkgraaf Kees Jan de Vet:
“Als waterschap rijden we jaarlijks 4 miljoen kilometer aan woon-werkverkeer. Dat vind ik confronterend. We moeten duurzame oplossingen ook dicht bij onszelf zoeken. Daarom ga ik al regelmatig op de fiets naar het werk en doe ik vandaag sowieso ook mee. Deze autoloze dinsdag is een goede manier om te ervaren hoe het is om duurzaam te reizen en onze vaste gewoontes te doorbreken.”

Duurzaam reizen
Woon-werkverkeer is bij het waterschap goed voor 13% van de totale CO₂-voetafdruk. Jaarlijks wordt namelijk 4 miljoen kilometer gereden aan woon-werkverkeer. Met deze autoloze dinsdag, de drukste vergaderdag van de week, wordt een begin gemaakt om het reisgedrag van de 600 medewerkers te verduurzamen. Op één dag verminderen zij de CO₂-uitstoot naar schatting met 16.000 kg. Een aantal werkzaamheden buiten in het werkgebied vormen een uitzondering, want ook op autoloze dinsdag staan veilige dijken, de kwaliteit van oppervlaktewater en het zuiveren van rioolwater voorop.

Organisatiebrede actie
’s Ochtends vroeg staat het directieteam van het waterschap klaar om het laatste stuk van station Breda naar het kantoor voor hun medewerkers te versoepelen. De directie rijdt met elektrische auto’s heen en weer tussen station Breda en Bouvigne. Ook het dagelijks bestuur vergadert die ochtend en doet mee met deze dag. De parkeerplaats van Bouvigne is op 25 juni alleen toegankelijk voor fietsen, carpool- en elektrische auto’s.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen