Struikelstenen ter nagedachtenis aan Rosa Andriesse en Samuel Levie

Foto: Alexander Vingerhoeds.

Sinds deze week beschikt de gemeente Etten-Leur over twee Stolpersteine, ter nagedachtenis aan twee Joodse inwoners, Rosa Andriesse en Samuel Levie, die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden.

Burgemeester De Vries stond vrijdag 6 november stil bij hun lot. De Heemkundekring onthulde voor Samuel Levie aan de Roosendaalseweg bovendien een herdenkingssteen.

Twee Stolpersteinen

De Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, zijn van de hand van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Demnig brengt deze gedenktekens aan in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. De stenen zijn van beton met op de kop een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst. De kunstenaar plaatst normaal gesproken de eerste Stolpersteine in een gemeente nog altijd zelf. Helaas heeft hij, vanwege de Coronapandemie, moeten besluiten niet te reizen. Daarom vond de onthulling zonder hem plaats.

Stolpersteine in Etten-Leur

Rosa Andriesse bracht haar laatste levensdagen door in het toenmalige huis voor “ouden van dagen”, het Sint Antoniusgesticht in Leur. Haar Stolperstein ligt vlak bij de poort naar het hoofdgebouw, in de nabijheid van het oorlogsmonument aan het Heerma van Vossplantsoen. Het huis van Samuel Levie stond in de buurt van de Roosendaalseweg. Zijn Stolperstein ligt hier in de stoep. In de gevel van het gebouw dat hier nu staat, is op initiatief van de Heemkundekring een herdenkingssteen aangebracht.

Samen vieren we de vrijheid

In de week van 2 tot en met 8 november sluit de gemeente Etten-Leur samen met de Heemkundekring het jaar af waarin we samen de 75-jarige bevrijding vierden. In een zesdelige documentaire kijken we samen met de jeugd van Etten-Leur terug op de Tweede Wereldoorlog in onze gemeente. We verzamelden bijzondere verhalen die zich in Etten-Leur hebben afgespeeld. Met mensen die we dagelijks op straat tegenkomen en op plaatsen die we elke dag passeren. Iedere aflevering heeft een ander thema. De thema’s zijn: de invasie, oorlogsgeweld, het dagelijks leven in de oorlog (x2), verzet & verraad en de bevrijding. Verteld door en voor Etten-Leurenaren. Elke dag staat één specifieke aflevering centraal, de uitzending wordt de hele dag herhaald.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen