Woningcorporatie Alwel over 2021: “Er komt veel op ons af”

Foto: Pexels

Woningcorporatie Alwel heeft haar Jaarplan 2021 gepresenteerd. Er liggen forse uitdagingen op veel terreinen: betaalbaarheid, leefbaarheid, genoeg woningen, duurzaamheid en klantdienstverlening. Wat zijn de plannen van Alwel?

Genoeg woningen

Alwel breidt de totale woningvoorraad in de komende vijftien jaar met circa 2300 woningen uit. Voor Etten-Leur betekent dat een toename van 1000 woningen. Corrina Pistorius, vestigingsmanager Etten-Leur: “De druk op de Etten-Leurse huizenmarkt is groot. We leveren dit jaar 261 huizen op. Dat is te weinig, de vraag blijft onverdeeld groot. Daarom zijn we nadrukkelijk in gesprek met de gemeente om samen te zoeken naar oplossingen. Een mogelijke oplossing is het plaatsen van tijdelijke huizen.” Nieuwsgierig? Bekijk de kaart met projecten in Etten-Leur.

Duurzame woningen

In het Klimaatakkoord staat dat alle huizen in Nederland in 2050 CO2-neutraal en van het gas af moeten zijn. Alwel pakt die opgave stevig op en verduurzaamt gemiddeld 500 huizen per jaar. Voorzitter van de Raad van bestuur Tonny van de Ven: “Als het kan, schroeven we dat tempo nog verder op, maar het energieneutraal maken van álle woningen is een hele uitdaging. Daarnaast willen we onze opgave verbreden. Denk aan circulair bouwen. In Etten-Leur doen we dat bij de bouw van appartementen aan het Stationsplein.”

Betaalbare woningen

Met inflatievolgend huurbeleid blijven de huren bij Alwel betaalbaar. Speerpunt daarbij is dat nieuwe huurders een passende en betaalbare woning krijgen toegewezen. Zeer actueel is de coronacrisis, die diepe gaten heeft geslagen in de portemonnee van sommige huurders. Bij het voorkomen van schulden werkt Alwel samen met de gemeente Etten-Leur om problematische schulden vroeg te signaleren en gezamenlijk op te pakken.

Terug naar een integrale wijkaanpak

Leefbaarheid in de wijken staat hoog op de agenda. De onrust is in een aantal wijken behoorlijk, mensen voelen zich niet altijd veilig. Het samenleven gaat niet altijd goed en de coronacrisis maakt dat extra zichtbaar. Dat vraagt komende jaren veel aandacht. Met gemeente en andere partners in de wijk is het goed om weer een meerjarige gezamenlijke aanpak neer te zetten.

Corrina Pistorius: “In een aantal wijken is extra aandacht nodig. We hebben ons wijkteam met twee sociaal beheerders uitgebreid om beter zichtbaar te zijn in onze wijken en buurten. Een sociaal beheerder hoort en ziet wat er leeft en speelt. Hierbij is het belangrijk om onze partners te betrekken en elkaar goed op te blijven zoeken.”

Geclusterd wonen

In Etten-Leur onderzoekt Alwel samen met de gemeente en de zorgpartijen de mogelijkheden voor geclusterd wonen. Hierbij woont elke bewoner zelfstandig, maar als het nodig is, is zorg beschikbaar. Corrina Pistorius: “Ouderen blijven steeds langer thuis wonen. In het kader van ‘beter een goede buur’ kunnen de bewoners ook nog iets voor elkaar betekenen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen