Bredase student maakt documentaire over kritiek op COVID-beleid

Foto: Maurane Gemmeke

Maurane Gemmeke (23) studeert dit jaar af aan St. Joost School of Art & Design in de richting Photography, Film and the Digital met haar project ‘Conform’. Een korte documentaire waarin ze met kritische denkers in gesprek gaat over COVID.

Conform
In de korte documentaire ‘Conform’ doet Maurane onderzoek naar de tegengeluiden die zich de rondte doen rondom het COVID-beleid. “Ik ben altijd al geïntrigeerd geweest in mensen die afwijken van de norm. Personen die hun eigen en/of andere regels naleven, alternatieve routes zoeken en tegengeluid durven te bieden.” vertelt de maakster. Met een open blik start Maurane haar onderzoek. “Ik ben van mening dat we altijd kritisch moeten blijven kijken en zelf goed moeten nadenken. Niet alles zomaar klakkeloos overnemen wat ons verteld wordt. De andere kant van het verhaal moet ook verteld worden.”

Kritiek op maatregelen
Voor ‘Conform’ verdiept ze zich in de verschillende perspectieven die mensen hebben op de coronacrisis en doet ze onderzoek naar de kritiek die er op de maatregelingen en het COVID-beleid is. De pandemie zorgt voor grote onzekerheid en de meerdere lockdowns maken dat we in een vreemde tijd leven. In haar documentaire gaat Maurane op zoek naar deze kritische denkers, om in te gaan op de kritiek die er is op de maatregelingen en het beleid dat de overheid voert. “Er moet kritiek of feedback zijn om vooruit te kunnen komen. Iedereen maakt fouten en dingen kunnen altijd beter.”

Afstudeerfilm
Die kritiek is er wel maar krijgt weinig de kans om zich de rondte te doen omdat er veel gecensureerd wordt. “Omdat dit mijn afstudeerfilm wordt, heb ik de vrijheid om deze documentaire te maken en een podium te bieden voor kritische denkers zonder dat er gecontroleerd of gecensureerd wordt door omroepen en dergelijke.”

Crowdfunding
De crowdfunding-campagne voor de financiering van Conform volgens Gemmeke hard nodig: “Het maken van een documentaire kost geld. Denk aan het huren van apparatuur, reiskosten en de afwerking van de film. Kosten die je als student helaas niet zelf kunt financieren.” Dat deze actie veel geld heeft opgebracht, stemt haar tevreden. “Het is een super actueel onderwerp en ik ben er van overtuigd dat dit verhaal verteld moet worden. Dankzij de geslaagde crowdfunding kunnen we de documentaire gaan maken”, zegt de studente.

Extra doneren
Wie nog een extra bijdrage wil doneren voor de film, kan dat doen via een Tikkie. Volgens Gemmeke worden deze bijdragen alleen voor de documentaire gebruikt. En dan vooral voor de afwerking van de film.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen