Het is nu het moment om zonnepanelen te nemen

Foto: Pexels

Liggen er nog geen zonnepanelen op het dak van je huis? Dan is het nu een goed moment om daar serieus over na te denken. De prijzen van zonnepanelen zijn namelijk flink gedaald. Daarnaast kun je ook nog altijd in aanmerking komen voor subsidie als je zonnepanelen plaatst.

Particulieren betalen geen BTW op de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Bedrijven kunnen de BTW uiteraard aftrekken bij hun aangifte omzetbelasting. Sommige mensen maken zich zorgen of zonnepanelen nog wel rendabel zijn. Energiebedrijven beperken de zogenaamde terugleverregeling. Soms moet er zelfs worden betaald voor het leveren van stroom. Dat maakt het hebben van zonnepanelen minder aantrekkelijk.

Zonnepanelen leveren altijd winst op

Als de regeling voor het terugleveren van stroom versoberd of zelfs verdwijnt dan heeft dat uiteraard gevolgen voor het terugverdienen van de investering in zonnepanelen. Maar dat neemt niet weg dat dat terugverdienen met gemak gaat lukken. Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee. Ook als je niets krijg voor het leveren van overbodige stroom aan het netwerk, verdien je de investering terug in circa 7 jaar. Dat betekent dat je nog om en nabij 20 jaar gratis stroom hebt. In Nederland kun je een groot deel van het jaar toe met je eigen stroom. Als je een beetje zuinig bent, heb je het netwerk zelfs helemaal niet nodig.

Zonnepanelen installeren

Wil je zonnepanelen in Etten-Leur, neem dan contact op met een installatiebedrijf in de regio. De lange wachttijden voordat je aan de beurt bent zijn op dit moment niet aan de orde. Als je vandaag contact opneemt dan is de kans groot dat je al binnen een paar weken kunt profiteren van je zelf opgewekte stroom. Natuurlijk heb je het meeste voordeel als je dak op het zuiden is gericht. Maar zelfs met een dak op het noorden of noordoosten kun je vaak nog genoeg stroom opwekken. Bedenk dat je ook zonnestroom kunt opwekken als de zon niet zichtbaar schijnt. Er wordt ook gewerkt aan mogelijkheden om het overschot aan stroom op te slaan in een accu. In plaats van deze terug te leveren kan die dan worden ingezet op momenten dat er niet genoeg stroom wordt opgewekt voor je eigen behoefte.

Zoek een betrouwbare leverancier

Als je besluit zonnepanelen te nemen dan gaat het om een investering van enkele duizenden euro’s. Kies daarom altijd een betrouwbare en ervaren installateur. Je kunt contact opnemen met Atlas Power. Zij kunnen de panelen op je dak plaatsen en verzorgen ook de aansluiting op het stroomnet met een zogenaamde omvormer. Pas als alles goed is aangesloten kan de stroom die de panelen opwekken worden gebruikt. Dit wordt automatisch geregeld met je meter. Die loopt alleen op de momenten dat je stroom van het netwerk afneemt, bijvoorbeeld als de zon niet voldoende schijnt terwijl je net op dat moment wat meer stroom gebruikt, bijvoorbeeld voor de wasmachine, de oven of de vaatwasser.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen