Brabant zet stap in energietransitie

25 sep , 10:55 Nieuws
unnamed 2024 09 25t105351325
De provincie Noord-Brabant zet in de nieuwe Uitvoeringsagenda Energie 2024-2027 in op een versnelling van de energietransitie. Zo wil de provincie het energieverbruik verminderen en de overstap van fossiele naar hernieuwbare energiebronnen stimuleren.
Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant heeft deze week de Uitvoeringsagenda Energie 2024-2027 vastgesteld en naar Provinciale Staten gestuurd. De Uitvoeringsagenda is een nadere uitwerking van de Energieagenda 2019-2030 voor de bestuursperiode 2024-2027 van het huidige college van GS.

Omschakelen naar hernieuwbare energie

Een belangrijk speerpunt in de Uitvoeringsagenda is de versnelling van de omschakeling van fossiele naar hernieuwbare energie. Het gaat niet alleen over het omschakelen, het gaat juist ook over besparen. Want niet gebruikte energie hoeft niet opgewekt, vervoerd en betaald te worden. Brabant zet in op energiebesparing binnen de gebouwde omgeving en industrie. Waar omschakeling nog niet eenvoudig is, zoals voor de verwarming van gebouwen en industriële productie, is besparing een mogelijkheid. Bijkomend voordeel, door energie te besparen kunnen bewoners en ondernemers hun energierekening verlagen.
Gedeputeerde Bas Maes (Klimaat & Energie): “Samen met inwoners, bedrijven, andere overheden en kennisinstellingen werken we hard aan de energietransitie. In deze uitvoeringsagenda staan de projecten en activiteiten waarop we vol inzetten. We laten zien hoe we in deze bestuursperiode een bijdrage leveren aan de versnelling van de energietransitie en de realisatie van onze doelen.”
Voor de omschakeling van fossiele naar hernieuwbare energie, de zogeheten energietransitie, zijn meer lokale bronnen nodig. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar windmolens en zonnepanelen, maar ook naar duurzame warmte uit de bodem. Brabant kiest voor een energietransitie die haalbaar, betaalbaar en rechtvaardig is. Een goed voorbeeld is het Windpark Energie A16 in West-Brabant, waarbij opbrengsten deels terecht komen in een fonds voor nieuwe plaatselijke energieprojecten.
Belangrijk uitgangspunt
Gedeputeerde Maes: “De energietransitie is niet alleen belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan, maar het is nadrukkelijk ook een sociaaleconomische transitie. Iedere Brabander moet eraan mee kunnen doen en ervan mee kunnen profiteren. Dat is voor de provincie Brabant een belangrijk uitgangspunt.”
Om de doelen van de energietransitie te halen, is het cruciaal dat energie beschikbaar is. Dat kan alleen als er voldoende ruimte op het stroomnet is om iedereen van elektriciteit te voorzien. Op dit moment is die ruimte er niet in Brabant. Als een versnelling van de energietransitie mogelijk moet worden, dienen netbeheerders het probleem van transportschaarste zo snel mogelijk aan te pakken.  De provincie stimuleert dit proces. Daarnaast bevorderen wij de ontwikkeling van (publieke) warmtenetten en stimuleren we een slimme uitrol van laadinfrastructuur.