Tijdens een gezellige bijeenkomst maandagochtend overhandigde het Nederlands Drukkerij Museum de Kopperprent aan de gemeente. Omdat de burgemeester op vakantie is, mocht wethouder Rene Verwijmeren de prent in ontvangst nemen. Deze Kopperprent is gemaakt door een vrijwilliger van het museum: Petra Aarts-Nagel.
Koppermaandag is altijd op de eerste maandag na Driekoningen (6 januari). Dat was de jaarlijkse feestdag voor de drukkersgilden. Ze lazen gildebrieven voor en somden de privileges voor de leden van het gilde op. Vervolgens zamelden de leden in de stad geld in, om dat weer uit te geven aan een goed feestje. Toen in de 18e eeuw de gilden werden afgeschat, bleef de traditie van deze feestdag alleen in stand onder de drukkers. Er kwam een speciale prent met een heilwens, de Kopperprent, die gezellen van de drukkers op Koppermaandag aan de meesterdrukkers en de eigenaar van de drukkerij overhandigden.
De naam stamt waarschijnlijk van 'koppperen', wat feestvieren of smullen betekent. 'Kop' staat voor beker.
Sinds de oprichting van het Nederlands Drukkerij Museum in 1976 is de traditie ook in Etten-Leur nieuw leven ingeblazen. Op Koppermaandag overhandigt het museum een Kopperprent aan de burgemeester, onder het genot van koffie en worstenbrood. Na mooie uitleg van secretaris Cees Jochems en een woordje van ontwerper Petra Aarts-Nagel kon de wethouder, samen met de aanwezige vrijwilligers, pers en andere genodigden de Kopperprent zien.
De Kopperprent komt eerst een jaar op de kamer van de burgemeester te handen. Daarna krijgt het een plekje in het stadhuis tussen de 48 voorgaande uitgaven. Volgend jaar wordt het de 50e keer dat het museum een Kopperprent overhandigt. Een jubileum om naar uit te kijken!
Elke Kopperprent heeft een eigen ontwerper en een thema. Dit jaar is het ontwerp van Petra Aarts-Nagel, geboren in Den Haag en sinds 1971 wonend in Etten-Leur. Haar passie is het maken en ontwerpen van kleding en miniatuurinterieurs, en tekenen. Zij volgde op latere leeftijd de deeltijd kunstacademie in Hoogstraten. Vorig jaar ging Petra met pensioen en meldde ze zich als vrijwilliger bij het Nederlands Drukkerij Museum.
Petra: "Wat een eer dat ik de Kopperprent mocht ontwerpen. Mijn aandacht werd getrokken door een rij kleine onderdelen, de matrijzen voor de regelzetmachine van het merk Linotype, die tekst giet in loden regels. De aaneenschakeling van deze matrijzen in de machine bracht mij op het idee om ze in mijn ontwerp aan elkaar te koppelen. Dit grafische beeld heb ik verwerkt in een linosnede en een polymeerplaat op A4-formaat. Ode aan de Matrijs dus. Met de hulp en kennis van de ervaren drukkers en letterzetters van het museum is het een prachtig geheel geworden."
Het Nederlands Drukkerij Museum draait op vrijwilligers. De voorzitter liet tijdens zijn toespraak weten dat het museum meer vrijwilligers mocht omarmen. Toch is dat nog niet genoeg. Het museum kijkt uit naar meer vrijwilligers met een grafische achtergrond. Vooral om kinderen en bezoekers te laten zien hoe de boekdrukkunst ons leven heeft verrijkt, zelfs in een digitale wereld. Het museum heeft al wel video's laten maken, mocht door een tekort aan vrijwilligers persoonlijke uitleg aan bezoekers niet mogelijk zijn.
Wil je weten hoe de regelzetmachine werkt? Kom een keer naar het Nederlands Drukkerij Museum en de vrijwilligers laten het je graag zien. Financiële steun is net zo welkom.