Mooie opening van tentoonstelling over drukwerk in de oorlog

04 mei , 13:56 Nieuws
christ klep
Redactie Etten-Leur Nieuws

Zaterdagmiddag 3 mei vond de feestelijke opening plaats van de nieuwe tentoonstelling in het Nederlands Drukkerij Museum. Een grote groep genodigden verzamelde zich in het museum om naast de tentoonstelling ook te luisteren naar de zussen Jo en Corrie Belderbos en naar militair historicus Christ Klep. 

Om 15.00 uur opende voorzitter Frans de Nijs de middag. Secretaris en mede-samensteller van de tentoonstelling Cees Jochems nam daarna het woord. Hij legde uit dat 5 jaar geleden er al een tentoonstelling rondom 75 jaar bevrijding klaarstond, samengesteld door André de Rijk. Door de coronapandemie is het museum toen alleen amper open geweest, en als het open was kwamen er geen bezoekers. Cees en André zijn opnieuw bezig geweest met het samenstellen van een nieuwe tentoonstelling, zodat alsnog iedereen drukwerk uit de oorlog kan bewonderen.

Geen persvrijheid tijdens de oorlog

Nederlanders waren afhankelijk van kranten voor hun nieuws. In de oorlog zetten de Duitsers alleen de legale pers onder druk en na een jaar verdween de persvrijheid. De illegale pers nam het over, om inwoners toch van nieuws te voorzien. Met gevaar voor eigen leven. 

Verhalen over oorlog en bevrijding

Na een bedankje richting André ging het woord naar journalist en fotograaf René Mensen, die de twee zussen Belderbos nog eens vroeg naar hun verhalen tijdens de oorlog. De zussen (nu 91 en 87 jaar) woonden destijds op de Oude Bredaseweg. Het gezin had vijf kinderen en een dienstbode in huis. In 1940 vluchtte het gezin, zoals meer gezinnen, naar Sprundel. Regelmatig gingen ze tussendoor terug naar het huis. De zussen weten nog goed dat er van alles uit hun huis geroofd is. Na afloop sliepen er soldaten op zolder en haalden ze theeblaadjes van de Amerikanen uit de vuilnisbak. Ook mochten ze toen douchen op de markt, met de hele school in de rij. 

Het verhaal van de zussen is samen met andere verhalen van Etten-Leurenaren over de bevrijding op film gezet. De film is te zien in het museum en zeker de moeite van het bekijken waard.

Lezing Christ Klep

Voor de belangstellenden gaf militair historicus Christ Klep een lezing over de bevrijding van Nederland. Stond dat op de planning? Niet echt. De geallieerden hadden geen belang bij onze bevrijding. Toch gebeurde het, toen ze na D-day sneller dan verwacht aan onze zuidgrens waren. En zo werd het zuiden eerder bevrijd dan het noorden en westen. Over de bevrijding, die lang en versnipperd was, schreef Christ Klep het boek 'De lange bevrijding van Nederland'.

Bezoek de tentoonstelling

De tentoonstelling bestaat uit een unieke verzameling drukwerk uit de oorlog, van de eerste kranten tot propoganda van de Duitsers tot illegaal drukwerk dat op gang kwam. De tentoonstelling is samen met de film vol verhalen te zien tot en met 30 november.

Bezoek de tentoonstelling in het Nederlands Drukkerij Museum
Redactie Etten-Leur Nieuws
Bezoek de tentoonstelling in het Nederlands Drukkerij Museum