Driekwart van de Nederlanders vindt het belangrijk dat de luchtkwaliteit verbetert. Ongeveer de helft ziet hierin een duidelijke rol voor de overheid. Uit de Monitor Gezonde Lucht, uitgevoerd door Ipsos I&O in opdracht van Longfonds, blijkt dat er brede steun is voor maatregelen zoals het tegengaan van schadelijke uitstoot door de industrie (86%), het goedkoper maken van openbaar vervoer (83%) en een landelijk verbod op houtstook als de lucht vies is (60%).
Hoewel de luchtkwaliteit in Nederland de afgelopen decennia is verbeterd, maken veel Nederlanders (44%) zich er nog steeds zorgen over. Nederlanders beoordelen de luchtkwaliteit in Nederland met een 6,1. Dat is ook niet gek, want de lucht in Nederland is nog steeds niet gezond.
Longfonds directeur Károly Illy: “We moeten niet denken dat we er al zijn, zolang er nog steeds jaarlijks 12.000 mensen vroegtijdig overlijden door ongezonde lucht. Vervuilde lucht inademen is schadelijk voor iedereen, en vooral voor volwassen en kinderen met een longziekte.”
Uit de Monitor blijkt ook dat er veel steun is voor strengere regels voor de toegestane uitstoot van intensieve veeteelt (54%), voldoende afstand tussen het verkeer en nieuwe scholen/kinderdagverblijven (73%) en het verminderen van vliegverkeer (55%).
Naast overheidsmaatregelen is een groot deel van de bevolking bereid zelf stappen te zetten voor gezondere lucht. Bijna driekwart loopt of fietst vaker in plaats van de auto te nemen (74%) en een ruime meerderheid vliegt minder vaak (54%). Aanpassing van gedrag kan soms lastig zijn. Bijvoorbeeld als het duurder is of meer tijd kost. Zo laat ruim de helft van de Nederlanders weten dat zij vaker het ov zouden gebruiken als dit gemakkelijker zou zijn.
De Monitor Gezonde Lucht is uitgevoerd in november 2024 door Ipsos I&O in opdracht van Longfonds onder 1.274 respondenten.