VVD blijft grootste in Brabant na Provinciale Statenverkiezingen, maar FvD wint fors

Foto: redactie

De VVD is de grootste partij van Noord-Brabant gebleven na de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag. Nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) is dan weer de grootste winnaar in de provincie. De huidige coalitie verliest door de uitslagen haar meerderheid in het provinciehuis.

De grote winst van FvD was de meest opvallende uitslag van de avond. Als nieuwkomer staat de partij in de laatste uitslagen – met 95,8 procent van de stemmen geteld – op 9 zetels. De Brabantse VVD blijft de grootste met één zetel meer. Daarmee blijven de liberalen op hetzelfde aantal zetels in de Provinciale Staten staan.

Alle andere partijen die onderdeel uitmaken van de Brabantse coalitie – SP, D66 en PvdA – verliezen zetels. Samen raken ze er zeven kwijt, en verliezen zo hun meerderheid in de Staten. Brabant scoort ook dit jaar het laagst met de opkomstcijfers. Iets meer dan de helft van de Brabanders (52,2 procent) ging woensdag stemmen.

Etten-Leur
In Etten-Leur blijft de VVD net de grootste met 15,5 procent van de stemmen. De liberalen hebben echter wel terrein verloren en voelen de hete adem van FvD in hun nek. Zij eindigden tweede, met 15,1 procent van de stemmen dicht in de buurt van de winnaar. Het CDA (14,8 procent) en de PVV (9,1 procent) maken de top-4 compleet. De PVV verliest wel veel zetels (6,5 procentpunt minder stemmen dan in 2015), een teleurstellend resultaat dat waarschijnlijk te wijten is aan het succes van FvD.

De opkomst van Etten-Leur kwam net boven de helft uit: 50,3 procent van de inwoners bracht een stem uit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen