Zes maanden varen op zee, terwijl je levenservaring opdoet én je schoolprestaties bijhoudt. De 14-jarige Sam Roest uit Etten-Leur gaat het volgend schooljaar doen bij School at Sea. Samen met 36 leerlingen vaart hij van oktober 2023 tot en met mei 2024 over de Atlantische Oceaan. Aan boord leren ze niet alleen zeilen, maar doen ze ook andere vaardigheden op en houden ze hun middelbare school bij. Een bijzonder avontuur waar Sam enorm naar uitkijkt. En waar hij hard voor werkt.
Interview door Marloes Nijland
School at Sea is een unieke reis voor leerlingen in vwo 4, vwo 5 en havo 5 (15 tot en met 17 jaar). Het is een combinatie van zeilen, nieuwe kusten verkennen, andere culturen ontmoeten en onvergetelijke lessen opdoen. Ik spreek Sam en zijn ouders erover in hun woonhuis, naast de dierenkliniek van zijn moeder. Sam zit nu in vwo 3 van het Newmancollege. Hij heeft enorm veel zin in zijn avontuur volgend schooljaar: “We zeilen met een groep leerlingen naar de Cariben en terug. Ik ben twee dagen aan het varen en zit dan twee dagen aan mijn studie. Er zijn docenten aan boord waar we alles aan kunnen vragen. Ook is er steeds ervaren bemanning aanwezig om ons te helpen met het zeilen en wacht lopen. Tot halverwege de reis gaat er ook een kok mee die ons de basis bijbrengt. Daarna is het aan ons.”
School at Sea klinkt geweldig, maar hoe kom je erop? Sam wijst bij die vraag meteen naar zijn moeder Ieteke. Zij legt uit: “Sam is midden in coronatijd met zijn middelbare school gestart. Dat thuisonderwijs vond hij enorm lastig. Hij leert ontzettend snel als hij dingen leuk vindt, maar dat thuis leren was meer ploeteren. De hele klas ging bovendien over naar vwo-2 zonder er echt iets voor te hoeven doen. Ik zocht iets waar hij blij van werd terwijl hij tegelijkertijd zijn school kon doen. Ik had ergens van School at Sea gehoord en dat is me bijgebleven. Vorig jaar heb ik met Sam besproken of het iets voor hem zou zijn. Hij houdt van zeilen en was meteen enthousiast. Als ik zie hoe hij nu al gegroeid is, dan weet ik dat deze reis hem nog zoveel meer gaat brengen. Het geeft hem de kans om te ontdekken wie hij is en wat hij later zou willen. En het Newmancollege staat achter hem.”
Deelnemen aan School at Sea doe je niet zomaar. Na een kennismakingsbijeenkomst en de aanmeldprocedure volgt een Fundraising Traject om te zorgen dat elke leerling zelf zijn benodigde budget bij elkaar krijgt. Dat alleen al is een onmisbare ervaring voor later. Sam vertelt: “Ik begon met mijn moeder in de trein te brainstormen over hoe ik geld kon ophalen. Al pratende kwamen we op ideeën die we later uitwerkten. Ik ben een WhyDonate-pagina gestart, heb kerstpakketten voor bedrijven verkocht, oliebollen voor de buurt gebakken en op twee kerstmarkten aanwezig geweest. Ook regel ik bedrukte truien voor de duikvereniging. Nu ben ik vooral druk met een speciale badeendjesactie.”
Die badeendjes zijn precies de reden dat ik in gesprek ben met Sam over zijn actie. Ze zijn te koop bij inmiddels 27 bedrijven en een ervan is Pilatesstudio Lianne, waar ik elke woensdag sport. De badeendjes staan op balie, samen met een korte tekst over Sam en een QR-code voor de betaling. Een badeendje kost 2 euro, zes badeendjes 10 euro. En het zijn ontzettend leuke badeendjes, geen standaard eendjes. Zo zijn er badeendjes die op andere dieren lijken. De laatste lading heeft zelfs eendjes als politieagent, kerstman, Viking of een bruidspaar. Ontzettend leuk voor kleine kinderen. En als kraamcadeau.
Bij de badeendjesactie komt van alles kijken: inkoop, voorraadbeheer, verkoop en onderhouden van relaties. Vergelijkbaar met een echt bedrijf, aldus Sam: “Bijna elke zaterdag ben ik bezig om de badeendjes aan te vullen en de QR-code te vernieuwen. Ik maak ook een praatje met de ondernemers, dat vind ik leuk. Het lijkt op ondernemen. Mijn ambitie is om de badeendjes bij minimaal 50 bedrijven te krijgen. Ze hoeven er zelf niets voor te doen, alleen de badeendjes met de QR-code in het zicht te zetten. Ik probeer met Pinksteren op de Leurse Havenfeesten te staan en denk nog na over een volgende actie.”
Het harde werk van Sam begint zijn vruchten af te werpen. Zo heeft hij al 900 badeendjes verkocht en zit hij op een kwart van zijn benodigde bedrag. Frans Bauer kocht een badeendje bij Blinq tandartsen en liet een briefje achter. Ook heeft Sam de minister van onderwijs, Dennis Wiersma, ontmoet. “Allemaal kansen om zijn verhaal te doen,” vindt zijn moeder. “Niet alledaags voor een 14-jarige. We zijn enorm trots op hem.”
Ik heb bewondering voor het harde werk van Sam om het benodigde geld op te halen. Hij moet bovendien gemiddeld een 7 blijven staan op school. Voor Sam is dat een extra motivatie om hard te werken voor zijn vwo-opleiding. En voor mij te zorgen dat heel Etten-Leur meehelpt.
Neem voor meer informatie en mogelijkheden een kijkje op zijn website . Scoor je eigen badeendje bij een van de bedrijven of wordt een van die bedrijven, koop een van de leuke zeilpakketten op zijn website of laat kleding bedrukken.
Zijn avonturen zijn ook te volgen via zijn Facebookpagina .