Veldhovenaren wisten de weg naar subsidie voor woningverduurzaming in Brabant het best te vinden

04 feb , 13:30 Nieuws
dakisolatiejpg
Slimster

Om het verduurzamen van woningen toegankelijker te maken is er sinds 2016 de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). In Noord-Brabant wisten vooral inwoners van de gemeente Veldhoven de weg naar deze subsidiepot goed te vinden in 2024. Gemiddeld werd er voor bijna 7600 euro per 100 huishoudens uitgekeerd. Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster op basis van data van de Regionale klimaatmonitor.

Naast Veldhoven staan ook Eersel, Goirle en Bladel hoog op de subsidieranglijst. Inwoners van Eersel ontvingen vooral subsidie voor betere isolatie, evenals inwoners van Waalre. Voor een warmtepomp werd met name subsidie uitgekeerd aan Veldhovenaren en Bladelnaren. In de meeste gevallen ging het om een tegemoetkoming van zo’n 2.700 euro.

In Oosterhout (NB) gaat het om 2.539 euro per 100 huishoudens, in Breda om 2.192 euro, in Etten-Leur om 3.213, in Halderberge om 2.863, in Steenbergen om 2.182, in Roosendaal 2.674 en in Bergen op Zoom om 2.005 euro per 100 huishoudens.

Vooral subsidie voor platteplandsgemeenten

Het feit dat er vooral buiten de steden forse subsidiebedragen werden uitgekeerd, is volgens Marco Schuurman van Slimster goed te verklaren. “De ISDE-subsidie is specifiek bedoeld voor huiseigenaren en met name stedelijke gemeenten als Eindhoven, Tilburg en Den Bosch kennen relatief veel huurwoningen. Bovendien zijn de huizen op het platteland vaak bovengemiddeld groot en matig geïsoleerd. Daardoor heb je al gauw flink wat isolatiemateriaal en een grote warmtepomp nodig, wat hogere kosten, maar daardoor ook een hogere subsidie met zich meebrengt.”

Hogere subsidie triple glas in 2025

Wie dit jaar aan de slag wil met het verduurzamen van zijn woning, doet er slim aan het plaatsen van triple glas te overwegen. De subsidie hiervoor is dit jaar verhoogd van 65,50 euro naar 111 euro per vierkante meter. Voor HR++ glas, dat nauwelijks goedkoper is, is de subsidie daarentegen slechts 25 euro per vierkante meter. Wel is het zo dat er alleen subsidie mogelijk is voor triple glas als ook de kozijnen worden vervangen voor isolerende kozijnen (veelal kunststof).

Om het gebruik van duurzame materialen te stimuleren, blijft er in 2025 bovendien een extra subsidie beschikbaar voor isolatie met biobased materialen. Dit betekent dat wie kiest voor milieuvriendelijke isolatie, zoals houtvezel of schapenwol, een bonus ontvangt bovenop de standaard subsidie. De hoogte van deze bonus verschilt per type isolatiemaatregel en kan oplopen tot 6 euro per vierkante meter.

Voor de warmtepomp is het minimale subsidiebedrag dit jaar juist verlaagd, van 2100 euro naar 1250 euro. Voor systemen met een groter vermogen is het subsidiebedrag per extra kW echter gestegen van 150 naar 225 euro. Hiermee wordt de aanschaf van warmtepompen met een hoger rendement of grotere capaciteit gestimuleerd, bijvoorbeeld voor grotere woningen.

Wie dit jaar aan de slag wil met verduurzamen, doet er slim aan het plaatsen van triple glas te overwegen.