Gevangenisstraf en tbs opgelegd in omvangrijke sextortionzaak

Foto: Jack Janssen fotografie

Een 25-jarige man uit Etten-Leur maakte zich meer dan 8 jaar lang schuldig aan het seksueel afpersen van een groot aantal vooral minderjarige meisjes en het maken en bezitten van kinderporno. Hij dwong meisjes via social media om naaktfoto’s en -video’s van zichzelf te sturen. De rechtbank veroordeelt hem tot een gevangenisstraf van in totaal 6,5 jaar. Ook krijgt hij een tbs-maatregel opgelegd.

In deze strafzaak staat een groot maatschappelijk probleem centraal: sextortion. Dit is het onder dwang delen via internet en sociale media van seksuele foto’s en video’s, met name door jongeren. Met één muisklik of tik op de smartphone kan iemand die kwade bedoelingen heeft ongemerkt in de digitale wereld van kinderen en jongeren tevoorschijn komen. Deze zaak is een schrijnend voorbeeld van welke grote gevolgen dat kan hebben.

Geraffineerde werkwijze

Via Snapchat en Instagram kwam de verdachte in contact met meisjes. Door hen complimenten te geven en zich voor te doen als vriend, won hij hun vertrouwen. Vervolgens haalde hij hen, meestal door geld te bieden, over tot het maken en sturen van seksueel getinte foto’s en video’s van zichzelf. Dat beeldmateriaal sloeg hij op zonder dat zij dat wisten. Eenmaal in zijn greep dwong hij hen om met hem in contact te blijven en over hun grenzen te gaan. Bij enkele meisjes gaf hij zelfs opdracht voor het maken van filmpjes van seks met een ander, waarbij hij heel gedetailleerd vertelde wat ze moesten doen. Deden de meisjes niet wat hij wilde, dan zou hij het beeldmateriaal online zetten en verspreiden onder vrienden en familie. Uiteindelijk waren de meisjes zo bang dat ze geëxposed zouden worden dat ze dan toch maar deden wat hij van ze vroeg. Zelfs als zij zeiden zo niet meer verder te willen leven, stopte hij niet.

Slachtoffers

In totaal is er beeldmateriaal aangetroffen van 172 meisjes. In deze zaak gaat het om 30 van hen die aangifte gedaan hebben. Uit de slachtofferverklaringen blijkt dat veel meisjes nog altijd kampen met gevoelens van schaamte, minderwaardigheid, verdriet en boosheid om wat de verdachte hen heeft aangedaan. Veel van hen hebben professionele hulp moeten inschakelen.

Straf en tbs-maatregel

De rechtbank neemt het de verdachte erg kwalijk dat hij totaal geen oog had voor het leed dat hij de meisjes aandeed en zich alleen bekommerde om zijn eigen (seksuele) genot. Volgens de rechtbank is dan ook alleen een lange gevangenisstraf passend en is een intensieve behandeling noodzakelijk.

Volgens deskundigen is er bij de verdachte onder andere sprake van autisme en persoonlijkheids-problematiek en is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Hij vluchtte de anonieme internetwereld in en gedroeg zich daar anders dan in het gewone leven. In de loop van het strafproces is de verdachte in gaan zien wat hij de meisjes heeft aangedaan en wat zijn rol is geweest. Volgens de deskundigen heeft hij tijdens zijn voorlopige hechtenis al een enorme ontwikkeling doorgemaakt en al veel vooruitgang geboekt.

De deskundigen vinden tbs met dwangverpleging daarom niet noodzakelijk, want de verdachte ziet zelf ook in dat hij behandeld moet worden, is daarvoor gemotiveerd en is er ook al mee begonnen. De rechtbank neemt dit advies over en legt de verdachte een tbs-maatregel met voorwaarden op.

Zelf minderjarig

Een deel van de periode dat de verdachte zich schuldig maakte aan sextortion was hij zelf nog minderjarig. Die zaken zijn apart achter gesloten deuren behandeld en daarin is ook apart uitspraak gedaan. Voor de strafbare feiten in die periode krijgt hij 1,5 jaar jeugddetentie opgelegd, die vanwege zijn huidige leeftijd wordt omgezet in gevangenisstraf. Voor de strafbare feiten die hij gepleegd heeft in de periode die hij meerderjarig was krijgt hij 5 jaar gevangenisstraf. Dit is de maximale gevangenisstraf die opgelegd kan worden naast een tbs-maatregel met voorwaarden. Daarnaast moet de verdachte ruim 91.000 euro aan schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

Bron: Rechtbank Breda/ Rechtspraak.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen