Direct na een overlijden – wat te doen? | Buiten Afscheid

Foto: Buiten Afscheid

Het komt regelmatig voor dat ik gebeld wordt door iemand van wie een dierbare is overleden. Zij hebben – in dat geval – dan al besloten dat zij het afscheidshuis willen gebruiken om de overledene op te baren en vanuit hier de uitvaart te gaan regelen. Ze vragen mij dan wat er nu als eerste moet gebeuren.

Nog even niets

Na een overlijden heb je wellicht het idee dat je zo snel mogelijk allerlei zaken in gang moet zetten. Natuurlijk moet er ook veel geregeld worden, maar daar is nog alle tijd voor. In Nederland moet de uitvaart namelijk uiterlijk op de zesde werkdag na de dag van overlijden plaatsvinden (het weekend en officiële feestdagen tellen niet mee). Dus als je er enigszins de ruimte voor voelt, wacht dan even met het bellen om anderen op de hoogte te stellen van het overlijden en blijf nog even in het moment. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je eenmaal in de regelstand staat, is dit moment voorbij. Probeer je even bewust te worden van je gevoelens. 

Het uitstellen van de actie geeft je de tijd om echt te beseffen dat je dierbare zojuist is overleden. En op een later moment helpt dit je – een beetje – bij het leren leven zonder die ander. Als je er klaar voor bent, bel je de huisarts om deze over het overlijden te informeren. Nadat je de arts hebt gebeld, heb je tijd om anderen op de hoogte te stellen van het overlijden. Denk hierbij aan diegenen die je bij het nemen van de komende beslissingen wilt betrekken

Wat doet de huisarts eigenlijk?

De huisarts stelt het overlijden en de doodsoorzaak vast. In het geval van een natuurlijke dood wordt de “verklaring van overlijden” afgegeven. Deze verklaring is nodig om bij de Burgerlijke Stand (in de gemeente waar iemand is overleden) aangifte van overlijden te doen. Normaal gesproken regelt een uitvaartbegeleider dit voor je, maar je kunt dit natuurlijk ook zelf doen. Na deze aangifte geeft de gemeente het “verlof tot begraven of cremeren” af dat je op de dag van de uitvaart nodig hebt voor de begrafenis danwel crematie. Voordat de huisarts het overlijden heeft vastgesteld, mag een overledene niet verplaatst worden en kan een uitvaartbegeleider eigenlijk nog niets doen. 

En dan komt de uitvaartondernemer in beeld

Soms hebben families die mij bellen nog geen keuze voor een uitvaartondernemer gemaakt. In dat geval vraag ik wat voor hen belangrijk is, wat zij fijn vinden en wat vooral niet. Aan de hand van de antwoorden die zij dan geven – samen met het gevoel dat ik tijdens het gesprek krijg – stel ik dan meestal twee uitvaartondernemers voor. Uitvaartondernemers waar ik bij Buiten Afscheid al eerder fijn mee heb samengewerkt en waarvan ik denk dat deze bij hen zouden kunnen passen. De nabestaanden kunnen dan zelf beslissen met wie zijn verder willen gaan. In deze fase is een kort voorgesprek met de uitvaartbegeleider vaak ook nog een optie. Het is namelijk wel belangrijk dat deze persoon goed bij je past. En weet dat je altijd zelf kunt bepalen voor welke uitvaartondernemer je kiest. Ook als je een uitvaartverzekering hebt afgesloten bij een andere organisatie. 

Meer weten over de mogelijkheden van Buiten Afscheid of je uitvaartwensen bespreken?

Neem dan gerust contact met me op via 06-10826243 of kijk eens op de website www.buitenafscheid.nl

Postbaan 11, 4841 KK Prinsenbeek

www.buitenafscheid.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen