Proef GFT inzameling bij hoogbouw deze maand van start

Foto: Gemeente Etten-Leur

Etten-Leur behaalt al mooie resultaten als het gaat om het scheiden van afval. Maar met 125 kilogram restafval per inwoner per jaar is er nog een slag te maken. Dat kan vooral door het GFT-afval (en dan met name keukenafval) uit het restafval van bewoners van hoogbouw te halen. De gemeente start daarom nu een proef om te onderzoeken met welke hulpmiddelen dat het beste lukt.

Op veel plekken in de gemeente kunnen bewoners van flats en appartementen het GFT nog niet gescheiden aanbieden. Dat afval belandt nu bij het restafval. Maar liefst 39% van de restafvalcontainer bij hoogbouw bestond vorig jaar uit GFT-afval. Van GFT kun je echter heel goed biobrandstof en compost kunt maken en het is daarom zonde om dit afval met het restafval te verbranden. Daar komt nu verandering in.

Flatbewoners testen hulpmiddelen

Samen met inwoners test de gemeente in een aantal appartementencomplexen verschillende hulpmiddelen die het sorteren van keukenafval in huis makkelijker maken. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan composteerbare afvalzakjes en emmertjes voor op het aanrecht of in de keuken. Het sorteren van GFT begint namelijk al in de keuken. Bij elk van de deelnemende complexen komen ook containers om het verzamelde GFT aan te bieden. De bewoners van deelnemende complexen hebben van de gemeente een brief ontvangen over de test.

Onderzoek van halfjaar

De proef gaat van start in maart. Gedurende een half jaar onderzoeken gemeente en inwoners welke hulpmiddelen het beste werken. Na afloop verzamelt de gemeente alle ervaringen. Afhankelijk van de resultaten kan de GFT inzameling bij hoogbouw dan verder worden uitgerold.

Goed sorteren helpt recycling. Wil je meer informatie en tips over het scheiden van je GFT-afval? Download en bekijk dan brochure van de gemeente hierover. Of zie de sorteerwijzer hieronder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen