Sloop Banakker in ieder geval gestaakt tot vrijdag 13 juli

Foto: Pexels

De sloop van de oude Banakker ligt zeker tot einde van deze week stil. Dit gebeurt op last van de Omgevingsdienst Brabant-Noord (ODBN), in opdracht van de Provincie Noord-Brabant, vanwege de gesignaleerde beschermde vleermuizen. De omgevingsdienst ziet toe op de uitvoering van de Wet natuurbescherming.

Wat is er vanaf vorige donderdag gebeurd?

Vorige week ontving de omgevingsdienst een anonieme melding over vleermuizen rondom de Banakker. De gemeente heeft toen de sloop stilgelegd. Daarop is een onderzoek door een ecoloog gestart. Hij trof inderdaad een zomerverblijfplaats van de gewone dwergvleermuis aan in de oude Banakker.

Zoeken naar beste oplossing

Het onderzoek van de ecoloog richt zich op mogelijke verblijfplaatsen van vleermuizen. In gesprek met de omgevingsdienst dinsdagmiddag besprak de gemeente welke maatregelen er nodig zijn om de Wet natuurbescherming te respecteren en wat de gevolgen zijn voor de sloop. Gemeente Etten-Leur heeft laten zien zorgvuldig en veelvuldig haar zorgplicht voor beschermde soorten uit te oefenen.

Uitkomsten gesprek

De gemeente heeft in het gesprek de belangen van omwonenden nadrukkelijk toegelicht. Hierbij zijn onder meer veiligheid, diverse vormen van overlast en economische aspecten benoemd. Intern heroverweegt de omgevingsdienst of bij deze handhavingsactie op grond van de Wet natuurbescherming alle belangen voldoende gewogen zijn.

Wat betekent dit concreet?

De sloop van de oude Banakker ligt in ieder geval stil tot en met vrijdag 13 juli. Die dag verwacht de gemeente een terugkoppeling van de omgevingsdienst én is het ecologisch onderzoek op zomerverblijven afgerond.

De gemeente deelt de zorgen van omwonenden over een langere duur van de sloop en de mogelijke vertraging van de verdere inrichting van het openbaar gebied die gepland is op de locatie van het oude bad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen