Gemeente Breda is nieuwe inzamelaar voor afval in 2020

Foto: Gemeente Etten-Leur

De gemeente Etten-Leur wil in 2020 samenwerken met de gemeente Breda voor de afvalinzameling in de gemeente. Hierdoor zullen de kosten voor afval minder stijgen dan in eerste instantie verwacht. De gemeenteraad moet de tarieven nog definitief vaststellen. Het college debatteert op maandag 2 december het voorstel met de raad. Mocht dan geen besluit genomen worden, dan gebeurt dit in de vergadering van 16 december. Dit zijn openbare raadsvergaderingen waarbij iedereen van harte welkom is.

De belangrijkste wijzigingen in 2020 zijn:

  • Restafval wordt elke 4 weken opgehaald (in plaats van elke 2 weken), daarvoor stemden de inwoners eind 2018;
  • Hoogbouwwoningen krijgen faciliteiten om GFT-afval apart in te zamelen van het restafval;
  • Blik mag bij het plastic afval;
  • De plastic zakken voor plastic, drankenkartons en blik zijn vanaf 2020 kosteloos af te halen bij de meeste supermarkten.

Stijging tarieven

Tijdens de begrotingsbehandeling in oktober bleek dat de kosten voor afval in 2020 flink zouden stijgen. De gemeente heeft daarom de afgelopen periode alle mogelijkheden onderzocht en alternatieven bekeken om de tarieven zo min mogelijk te moeten verhogen. Het beste alternatief is gevonden in het uit handen geven van de afvalinzameling aan de gemeente Breda.

Voor afval geldt dat de kosten en inkomsten gelijk moeten zijn. Het is dus niet zo dat de gemeente daar iets aan overhoudt. De stijging van de tarieven heeft te maken met een aantal dingen:

  1. Dalende opbrengsten uit recyclebare (herbruikbare) stoffen die de gemeente inlevert bij verwerkingsbedrijven. Bijvoorbeeld oud papier en plastic verpakkingsafval.
  2. Flink stijgende, landelijke belastingtarieven op restafvalverbranding. Het belastingtarief per ton afval is bijna verdriedubbeld.
  3. De prijzen voor het ophalen van afval zijn de afgelopen jaren gestegen. Van de verhoging van die tarieven is ook de gemeente geschrokken en ze vindt dit een vervelend bericht voor de inwoners van Etten-Leur.

Achtergrond besluitvorming

Voor de inzameling van afval heeft de gemeente eerder dit jaar een Europese aanbesteding gestart, maar deze is uiteindelijk ingetrokken omdat er zich slechts één bedrijf gemeld heeft. De intentie is nu om het komende jaar samen te werken met de gemeente Breda. Dat zorgt er bovendien dus voor dat de kosten voor afval minder zullen stijgen dan in oktober werd verwacht. De gemeente heeft voor de begroting moeten rekenen met cijfers die op dát moment bekend waren, uit de aanbesteding die nog niet was afgerond.

Wethouder Kees van Aert over de samenwerking met Breda: “We zijn blij dat de gemeente Breda de intentie heeft uitgesproken om ons het komende jaar te helpen met de afvalinzameling. Zo kunnen wij het komende jaar gebruiken om te kijken hoe we de afvalinzameling voor de komende jaren willen regelen.”

Inzameldagen

In het nieuwe jaar zie je dus een andere inzamelaar door de straten rijden. De inzameldagen blijven zo veel mogelijk gelijk, behalve voor het restafval dat elke 4 weken opgehaald gaat worden. Daarover stemden alle huishoudens van Etten-Leur eind 2018 in een enquête. Alle inzameldagen van alle soorten afval staan in de Afvalwijzer-app of op www.mijnafvalwijzer.nl. Ook kunnen afvalwijzers thuis worden uitgeprint of worden opgehaald in het stadskantoor.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen