Was Coster echt de uitvinder van de boekdrukkunst?

Foto: Nederlands Drukkerij Museum

Laurens Janszoon Coster is de naam die wordt toegedicht aan een vijftiende-eeuwse Haarlemmer, die voornamelijk in Nederland eeuwenlang gezien werd als uitvinder van de boekdrukkunst. Tegenwoordig bestaat echter grote twijfel aan het bestaan van de persoon Coster. Het is veel aannemelijker dat de Duitser Johannes Gutenberg uit Mainz de uitvinder van de boekdrukkunst geweest is met als hoogtepunt het drukken
van de Gutenberg Bijbel in 1455. Hoe het verhaal precies in elkaar steekt kun je zien en horen in het Nederlands Drukkerij Museum.

Kom kijken en luisteren!

In het Nederlands Drukkerij Museum laten mensen “uit het vak” je zien wat er nu precies uitgevonden is en door wie. Op een oppervlakte van 250 m2 staan 22 antieke drukpersen en 5 zetmachines. Ieder exemplaar is uniek in zijn uitvoering en toepassing. In de handzetterij en boekdrukkerij is het proces van de boekdrukkunst van begin tot eind te volgen.

Op de bovenverdieping is momenteel de boeiende tentoonstelling “het archief belicht” te bewonderen, maar ook de boekbinderij waar uitgelegd wordt hoe vroeger een boek tot stand kwam.

Workshop “Werkman” op 23 april

Op zaterdag 23 april organiseert het museum een workshop Werkman. De Groningse drukker/kunstenaar H.N. Werkman maakte in zijn werk gebruik van verschillende druktechnieken. Hij combineerde drukken met sjabloneren, stempelen en “met een roller op papier werken” en maakte daarmee unieke kunstwerken (die hij “druksels” noemde), die over de hele wereld bekendheid genieten. Tijdens deze workshop ga je aan het werk volgens deze Werkmantechniek.

Voor meer informatie of jezelf aanmelden stuur je bericht naar [email protected].

Breng je bezoek aan het museum

Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is open van dinsdag t/m vrijdag en dus ook op de zondagen 3 en 24 april van 13.00 tot 16.30 uur.

Meer informatie over het museum is te vinden op de website: www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen