Voorgenomen fusie WEL en AlleeWonen

Foto: Woonwel.nl

U huurt een huis bij woningcorporatie Woonstichting Etten-Leur of AlleeWonen. WEL vertelt u graag over het voornemen om samen één woningcorporatie te vormen. Ze willen fuseren. Dat leidt tot meer mogelijkheden: matige huurverhoging, meer nieuwe woningen en meer energiezuinige woningen. En ze willen dat u daarvan profiteert.

Als de woningcorporaties hun krachten bundelen, bespaart dat kosten. Die besparing noemen zij ‘de meerwaarde’. Dat is een geldbedrag dat ze extra kunnen uitgeven. De corporatie rekende uit dat ze zo €12 miljoen besparen in de komende 5 jaar. Ze werken in 3 verschillende gemeenten, dat betekent €4 miljoen per gemeente voor de komende 5 jaar. Er wordt bespaard op zaken als: huisvesting, accountant, personeel en inkoop van onderhoud. En door dat allemaal te doen behalen ze ook een rentevoordeel. Als één bedrijf hebben ze simpelweg minder nodig dan als twee.

In de jaren daarna lopen de besparingen door. Dus ook na de eerste 5 jaar kunnen ze extra investeren in bijvoorbeeld betaalbare woningen, onderhoud en duurzaamheid.

Wat kun je doen met €4 miljoen?
Veel, maar niet alles. Daarom vroeg WEL aan de huurdersverenigingen en de gemeenten hoe zij dat geld willen inzetten. Ze kunnen zelf kiezen voor minder huurverhoging, een extra huismeester, een maatwerkadviseur, nieuwbouw, verduurzaming van de huizen, etc. De huurdersvereniging en gemeenten kunnen dus kiezen en doen dat ook. Momenteel werken ze daar aan. Daarna vraagt WEL de huurdersverenigingen of ze instemmen met de fusie. De minister beoordeelt vervolgens of alles netjes is verlopen. De woningcorporatie hoopt dat ze groen licht krijgen.

Heeft u vragen over de voorgenomen fusie? Stuur dan een mail naar [email protected] of [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen