Na de zomer voorstel jeugdburgemeester

Foto: Pexels

Binnen de gemeenteraad is belangstelling voor het aanstellen van een jeugdburgemeester. In het najaar kan de raad een voorstel van B en W over dit onderwerp verwachten.

Jeugd informeren over burgerschapsvorming
Dat staat geschreven in een raadsbrief van het college van burgemeester en wethouders. Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd te belangstelling te laten ontwikkelen voor en te informeren over ‘burgerschapsvorming’. Kinderen moeten weten wat hun rechten zijn en leren die van anderen te respecteren.

Ron Rosbak
Ron Rosbak, het inmiddels overleden raadslid van APB kwam vier jaar geleden al met dit plan. De reden was de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen, eerder dat jaar.

Kiezen en gekozen worden
Dit jaar stelde het APB op 2 mei opnieuw een vraag over de kinderburgemeester en het project ‘Kiezen en gekozen worden’. Intussen tonen volgens B en W verschillende fracties interesse in het onderwerp. Aanleiding voor B en W om de hele raad op de hoogte te brengen van het onderwerp.

Arie Slob
Een stagiaire bekijkt momenteel wat er mogelijk is. Wat zou bijvoorbeeld een goede leeftijd zijn. En hoe gaat het kiezen in zijn werk? Het is in ieder geval goed om kinderen op jonge leeftijd te wijzen op de rechten die ieder mens heeft. Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs, werkt aan een wet die scholen moet stimuleren om de jeugd bij te brengen wat hun rechten en de rechten van anderen zijn.

Basisscholen worden actief betrokken bij ontwikkelingen
In eerst instantie zou er begin dit jaar al een voorstel liggen voor de verkiezing van een jeugdburgemeester, maar dat was toen nog niet haalbaar. Dat voorstel komt na de zomer en dan zal het college de basisscholen ook informeren. Die zullen actief bij de ontwikkelingen worden betrokken, belooft B en W.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen