"Mabuhay Self Defense is één grote familie"

25 jul 2018, 18:19 Nieuws
mabuhay self defense
Mabuhay Self Defense
Mike Risher is 32 jaar, getrouwd, vader van twee kinderen en woonachtig in Etten-Leur. Afgelopen maart opende hij zijn eigen sportschool: Mabuhay Self Defense. Onlangs werd hij door lezers van Etten-Leur.nieuws.nl uitgeroepen tot ondernemer van de maand. Bij deze benoeming horen taart, bloemen en een interview. Ik heb de eer om hem te interviewen.
We nemen plaats aan een grote ronde tafel bij Vincent’s. Mike heeft zijn goede vriend Timo uitgenodigd om bij het interview aanwezig te zijn. Een interview afnemen is voor mij geen dagelijkse bezigheid, daarom heb ik een aantal vragen en steekwoorden op papier gezet. Ik moet erkennen, dat ik last heb van gezonde spanning. Al snel blijkt dat laatste helemaal niet nodig te zijn.
Mike vertelt enthousiast: “Alleen al het feit dat ik genomineerd was als ondernemer van de maand, maakte me blij en trots. Ik merkte, dat het bij mij en bij mijn omgeving écht leefde. Ik kon het niet geloven, toen ik er door vrienden op werd gewezen, dat ik de meeste stemmen had gekregen. Ik zie het als een eer. IK ben niet Mabuhay, dat zijn we samen, met alle leden. We zijn één grote familie”, zegt de trotse ondernemer.
Afgelopen zaterdag werd de beloofde taart bezorgd bij Mike, die met een groep aan het trainen was in het Oderkerkpark. “Dat was echt een verrassing!”. Goede vriend Timo parkeerde de taart in de koelkast bij het Witte Paard, waar er na de training met iedereen van genoten werd.
mabuhay taart
Vliegende start
Na de opening in maart, kende Mabuhay Self Defense een vliegende start en werden Mike’s eerste doelstellingen ruimschoots behaald. Op dit moment heeft de sportschool al meer dan vijftig leden. “Het is mijn droom om dit verder uit te bouwen. Tot nu toe gaat het boven verwachting goed. Ooit wil ik me alléén maar met Krav Maga bezig kunnen houden en op die manier voor mijn gezin kunnen zorgen”.
Mike werd geboren op de Filipijnen en was zeven jaar toen hij met zijn moeder en twee jaar jongere broer naar Nederland kwam. Hij kende een lastige start in ons land; hij sprak de taal niet en alles was anders dan hij gewend was. Zijn schoolperiode werd tot aan het eerste jaar van de KSE gekenmerkt door pesterijen. Hij voelde zich niet bij machte om daar op een goede manier mee om te gaan. In eerste instantie kon hij niet anders dan de pestkoppen hun gang te laten gaan, met alle gevolgen van dien. Toen hij naar de KSE ging, was hij daar klaar mee en besloot regelmatig de eerste klap uit de delen. Vanaf dat moment lieten ze het wel uit hun hoofd, iets bij Mike te proberen. “Ook dat was niet goed. Ik deed het op de verkeerde manier, met de verkeerde intentie”. Toen hij later terecht kwam in de wereld van (kick)boksen, wist hij snel dat dat óók niet bij hem paste.
Voorbeeld en inspirator
Via de KSE in Etten-Leur en de detailhandelsschool, werkte hij zich op tot bedrijfsleider bij een grote telefoonwinkel, iets wat hij nog steeds dagelijks met veel plezier doet. Maar zijn échte passie lag in de sportschool. Hij daagde zichzelf uit om iedere dag bij te leren. Vele jaren later, toen zijn vrouw in verwachting bleek, kwam zijn verantwoordelijkheidsgevoel op een nieuwe manier bovendrijven. “Ik ging nadenken over hoe ik mijn gezin kon beschermen, mocht dat nodig zijn”. Via zijn stiefvader kwam hij in 2011 in aanraking met Krav Maga. “Ik was meteen verliefd. Dit paste bij mij!”
Hij was zó onder de indruk van de simpele manier van zelfverdediging, dat hij na een tijdje zelf les, workshops en seminars begon te geven. “Iedereen heeft een natuurlijk aangelegde manier van reageren bij vormen van geweld of agressie. Ik vind het leuk om mensen te leren hoe ze zich kunnen verweren en ze daarvan bewust te maken”.
Hij ging de opleiding tot instructeur doen. “Dat was loodzwaar. Hele dagen trainen, technieken aanleren en daarnaast de nodige theorie”, lacht Mike. Na een tijdje wordt hem de vraag gesteld, waarom hij niet zelf een sportschool begon. Die vraag zette hem aan het denken en vorig jaar zomer organiseerde hij een aantal oriënterende proefsessies in Etten-Leur. Dat was een groot succes: binnen de kortste keren verdubbelde het aantal deelnemers. Mike besluit het idee zijn eigen sportschool te beginnen, serieus te overwegen en gaat op onderzoek uit. “Gaandeweg kreeg het idee steeds meer vorm”. Hij schrijft zelf de bedrijfsplannen. Zijn opleiding op de detailhandelsschool, komt hem nu goed van pas.
In maart dit jaar was zijn eigen sportschool een feit. “Mijn grote voorbeeld en inspirator is mijn goede vriend, die ook een eigen sportschool heeft. Hij staat me met raad en daad bij. Ik heb veel van hem geleerd. Hij heeft me laten zien hoe mooi het kan zijn om steeds je eigen pad te bewandelen”, aldus Mike.
Mabubay – naam en logo
Over de naam en het logo van zijn sportschool heeft hij lang nagedacht. “Mabuhay” lag voor de hand en is Filipijns voor “Wees welkom”. Maar er was meer wat hij wilde vertalen. De link naar familie bijvoorbeeld. “Ik denk na over alles in mijn leven en alles heeft een betekenis. Familie is belangrijk voor mij. Dat heeft ook te maken met mijn afkomst. Op de Filipijnen hoef je nooit te bellen om met iemand af te spreken. Je komt gewoon aanwaaien en schuift aan. Er is altijd iets te eten, hoe laat je ook komt. Sámen zijn en sámen doen, dat vind ik belangrijk”. De rode letters in het logo verwijzen naar dat gegeven en naar de Japanse afkomst van zijn vrouw en de namen van hun kinderen.
Toekomst en volgend doel
Twee weken geleden begon Mike met Kids Krav; zelfverdedigingslessen voor kinderen vanaf zeven jaar. De aanmeldingen stromen binnen. Hij vindt het belangrijk, dat kinderen leren hoe ze zich staande kunnen houden in de maatschappij. Ook wil hij ze bewust maken van hun handelen en een stevige portie zelfvertrouwen meegeven. “De kinderen van tegenwoordig hangen het liefst de hele dag voor hun scherm. Ik wil ze laten zien, dat er meer is dan dat. Sociale vaardigheden bijvoorbeeld en leren omgaan met vooroordelen. Het zou de eerste keer niet zijn, dat een jongen van 10 zich vergist in de kracht van zijn buurtgenootje van 7. Ik hoop de kinderen iets te leren, waar ze in de rest van hun leven profijt van kunnen hebben”.
Verder wil hij gaan samenwerken met de gemeente en Etten-Leurse basisscholen in hun strijd tegen pesten. ‘Toevallig heb ik vandaag een email ontvangen van Dikkertje Dap, zij nodigen mij uit om een workshop te komen geven. Ik weet zeker dat we iets voor elkaar kunnen betekenen”, zegt Mike enthousiast. Het is fijn, dat Timo ook gaat leren voor instructeur Krav Maga. Dan kunnen we samen de lessen geven, elkaar afwisselen als dat nodig is en uitbreiden in de toekomst”.
mabuhay kids
Trots en dankbaar
Mike is trots en dankbaar. “De titel “Ondernemer van de Maand”, is voor mij de bevestiging dat ik op de goede weg ben. Ik voel me gewaardeerd en het geeft me positieve energie. Ik heb dan ook alle vertrouwen in de toekomst van Mabuhay Self Defense Het lijkt me fijn, om die toekomst sámen met alle leden vorm te blijven geven, want nogmaals; we zijn éen grote familie”.
Ik kijk naar mijn dictafoon en zie dat we ondertussen bijna een uur met elkaar hebben gesproken. Mijn steekwoorden-briefje heb ik nauwelijks aangeraakt. Het is zoals Timo zegt: “Met Mike kom je geen praat te kort”. We praten wat na, wisselen wat foto’s uit en we nemen afscheid van elkaar. Dit interview was zondermeer inspirerend.
Voor meer informatie over Mabuhay Self Defense en de lessen die Mike aanbiedt, kun je kijken op www.mabuhayselfdefense.nl of bellen met 0640020050