“Van zumba dansen wordt iedereen blij”

Foto: Zumba with Tamara

Ik ben in mijn hum vandaag. Ik kan wel dansen en dat komt goed uit, want dansen is onder andere het onderwerp van het interview wat ik vandaag heb afgenomen. Ruim anderhalf uur sprak ik met Tamara, die een uniek concept heeft bedacht om vrouwen aan het dansen te krijgen.

Dansen is niet alleen haar passie, maar ook het middel waarmee zij hoopt verbindingen te leggen tussen mensen, hun verschillende culturen en achtergronden. “Zumba dansen maakt iedereen blij en geeft je een goed gevoel. Bovendien is het ook gewoon gezond om lekker te bewegen. Het zorgt ervoor, dat je beter in balans bent, zowel lichamelijk als geestelijk”, vertelt Tamara.

Multie Cultie

We nemen plaats aan de eetkamertafel. Al snel bereidt ze een traditionele Arabische koffie. Ik zie een klein, typisch steelpannetje op het gasfornuis. Ik voel mijn enthousiasme en nieuwsgierigheid groeien. “Wil je ruiken?”, vraagt Tamara. Ik houd mijn neus boven een glazen potje, waarin het zwarte goedje zit. Héérlijk, dit ruikt naar échte koffie. “Dit is de lekkerste Arabische koffie die ik hier heb kunnen vinden”, zegt ze. Mijn oog valt op een modern, groot koffiezetapparaat op het aanrecht, zoals er in Nederland waarschijnlijk miljoenen staan. “Die gebruiken we meestal voor onze Nederlandse gasten, maar ik kan je deze van harte aanbevelen”, lacht Tamara. Speciaal voor deze gelegenheid tovert ze een zelfgemaakte wortelcake tevoorschijn. “Wil je proeven? Hij is heerlijk!”.

Op weg naar een nieuw leven

Tamara is een jonge vrouw, die geboren en getogen is in Aleppo en bijna twee jaar geleden samen met haar man en twee kinderen, na vele omzwervingen, uiteindelijk in Etten-Leur terecht kwam. Tegenwoordig woont het gezin in een gezellig huis in één van Etten-Leurs nieuwste wijken. Aleppo was voor de oorlog een moderne stad. Er waren mooie winkelcentra en er was volop bedrijvigheid en de stad lééfde. De mensen hadden het er goed. Men werkte er hard en na werktijd ging iedereen de stad in om vrienden en familie te ontmoeten. Buiten de deur eten, was er de normaalste zaak van de wereld. “In Syrië speelt een groot deel van het leven zich buiten af”, vertelt Tamara. “Samen eten, uren praten over het leven, je hoop en verwachtingen”. Het was mooi en goed. Tot de oorlog het land en de stad steeds meer overwoekerde en onveiligheid en achterdocht zich van de inwoners meester maakte. Een oorlog die alles verwoeste en vernielde, en zorgde voor een volledige ommekeer in het leven van Tamara. De mensen in Syrië hebben in angst geleefd, tot het leven er niet meer leefbaar was en velen de oorlog ontvluchtten. In de relatief korte tijd, dat Tamara in Nederland is, heeft ze geprobeerd een nieuwe invulling te geven aan haar leven. “In het begin is het moeilijk. Je weet weinig of niets van het land, waar je je nieuwe draai moet vinden. Het is vooral veel zoeken. Je moet alles opnieuw ontdekken. Gelukkig hebben we veel hulp gehad en zijn we zelf ook heel actief en onderzoekend geweest”, vertelt Tamara. In Syrië heeft ze Engelse literatuur aan de universiteit gestudeerd. In Nederland kan ze met dat diploma helaas nog niet veel, maar dat is voor haar zeker geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten.

Voor Tamara staat haar gezin en het welzijn daarvan, voorop. “We hebben gewoon teveel meegemaakt. Ik kan en wil het me niet veroorloven om andere keuzes te maken”, legt ze uit. Na de zomervakantie wordt haar jongste vier jaar en ondertussen ervaart ze ruimte om zich ook met andere dingen bezig te houden. “Dat was best een proces; ik weet dat ik tot veel in staat ben, maar het is natuurlijk zoeken naar iets waar ik mezelf in kan vinden en wat ook leuk is voor anderen. En toen kwam ik al heel snel uit bij dansen. Dansen is altijd mijn passie geweest; ik dans al vanaf mijn zevende jaar. Mijn ervaring is, dat dansen iedereen goed doet. Eerst heb ik onderzoek gedaan, naar wat er al is in Etten-Leur aan danslessen. Ik ben overal naar proeflessen geweest om goed te kunnen bepalen wat ik zelf wilde gaan doen met dansen. Het idee ontstond om met een uniek concept, Zumba- en andere danslessen te gaan geven. Uniek omdat ik iets wil toevoegen én gebruiken; de verschillende muzikale en culture achtergronden van de deelnemers. Door dat element toe te voegen, ontstaat er een unieke sfeer en kunnen de danslessen zorgen voor verbinding en de soms zo nodige ontspanning en herkenning”, vertelt Tamara.

Talent

We zitten gezellig te kletsen, als het dochtertje van Tamara zich laat horen op de bovenverdieping. Tamara gaat naar boven en ik neem even de tijd om de woonkamer goed in me op te nemen. Het is een mooie mengeling van culturen, ook hier. Ik merk, dat ik er blij van word. Niet veel later, maak ik kennis met Maria; een super schattig meisje van bijna vier jaar, wat honderduit kletst. In twee talen. Ik glimlach. Het ijs tussen ons is al snel gebroken, als ze vertelt dat ze een mooie tekening voor me heeft gemaakt. “Het gaat gelukkig goed met de kinderen. Langzamerhand kunnen we de verschrikkingen van de oorlog achter ons laten”, zegt Tamara. Ik zie dat Maria het danstalent van haar moeder heeft meegekregen. Ze zingt, praat en danst vrolijk tussen de bedrijven door.

Het unieke dansconcept van Tamara begint zijn vruchten af te werpen. “Het is zo leuk! Sinds februari geef ik iedere donderdag zogenaamde Zumba Gold lessen in De Linde aan de Lambertusstraat. Dit is een Zumba dansles met een wat lager tempo, waardoor het geschikt is voor deelnemers alle leeftijden. Ik had deze week voor alle deelnemers een heupsjaal meegenomen. Deze maken tijdens het dansen een mooi geluid, door de belletjes die er aan zitten. Iedereen was enthousiast en deed goed mee. Na afloop bleef iedereen gezellig kletsen en er hing een mooie open sfeer”, lacht Tamara. “Op dinsdagavond 12 maart geef ik twee Zumba proeflessen onder de noemer “Zumba Move It”. Tussen half zeven en half acht, is de proefles alléén voor vrouwen. Ik hoop dat veel vrouwen zich zullen aanmelden en dat we een mooie groep vormen van deelnemers met allerlei culture achtergronden. Het is zó belangrijk dat vrouwen zich open stellen en zich niet verstoppen! Tamara geeft aan, dat zij zorgvuldig om zal gaan met de privacy van de deelnemers. “Ik zal geen foto’s maken en deze op sociale media plaatsen”. Tussen acht en negen uur, wordt de Zumba proefles nog eens herhaald. “Daarbij is iederéén van harte welkom om deel te nemen. Wat mij betreft moet iedereen kunnen ervaren, hoe bevrijdend multicultureel dansen kan zijn”, zegt Tamara stellig. Ze is van plan om deelnemers die zich blijvend willen inschrijven, het voordeel van een tien-ritten-kaart aan te bieden. Als je een keer niet kunt komen, blijft de les gewoon staan. Daarnaast is deze kaart goedkoper dan losse lessen. Bijkomend voordeel is, dat je niet vast zit aan dure maand abonnementen, waar andere sport- en dansscholen vaak gebruik van maken. Bij Zumba with Tamara zijn de prijzen lager dan bij haar collega dansers.

Tip van Tamara

“Ik begrijp dat het soms vanuit financieel oogpunt moeilijk kan zijn om aan mijn lessen deel te nemen. Voor iedereen in die situatie, heb ik een tip: neem via de gemeente contact op met Meedoen Hart Van West-Brabant. Het zou kunnen zijn dat je ondanks je situatie tóch een leskaart voor Zumba with Tamara kunt kopen”, legt Tamara uit.

 

Samen

De tijd vliegt en we snijden allerlei onderwerpen aan. Het is alsof ik Tamara al tijden ken. We delen persoonlijke zaken over kinderen, gezin, passie, geloof en toekomst. De energie tussen ons is opvallend positief, ondanks de soms sombere ondertoon in haar woorden en gevoel. “Ik heb mijn moeder sinds onze vlucht uit Syrië niet meer gezien. Zij is uiteindelijk in Canada terecht gekomen. Ik ben blij, dat ik hier in Nederland zoveel vrienden en lieve mensen heb ontmoet, die nu een belangrijke rol in mijn leven innemen. Zij staan voor ons klaar en daar waar ik kan, probeer ik zelf ook bij te dragen aan het levensgeluk van anderen. Uiteindelijk moeten we er voor elkaar zijn en draagt iedereen de verantwoordelijkheid om er met elkaar iets van te maken”, besluit Tamara.

Tamara en ik hebben er samen óók iets van gemaakt vanmorgen. Ik heb een kijkje mogen nemen in haar leven en weet ondertussen alles over Zumba dansles en Zumba with Tamara. Ook hebben we in korte tijd nog maar eens ervaren, dat je ongeacht je afkomst en cultuur heel goed samen door één deur kunt. Het enige wat je nodig hebt, is een open deur en open blik.

Deelnemers die zich kunnen vinden in dit unieke zumba- en dansconcept, zijn van harte uitgenodigd voor de proeflessen van 12 maart. Deze vinden plaats in de Nieuwe Nobelaer, ingang Oost. Wil je vooraf meer informatie? Dat kan via de zakelijke FB pagina van Tamara: zumbawithtamaraEL. Binnenkort is op deze FB pagina een welkomsactie te vinden. Geïnteresseerden wordt gevraagd om deze actie te liken, delen en zoveel mogelijk bekenden te taggen. Na één maand zal Tamara met een live video de winnaar van een welkomskado bekend maken. Tamara is verder te bereiken via email [email protected]. of haar eigen website Zumbawithtamara.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen