Spraakmakende tentoonstelling in Nederlands Drukkerij Museum

Foto: Nederlands Drukkerij Museum

Het Nederlands Drukkerij Museum presenteert tot en met 30 april 2023 de tentoonstelling FOUT DRUKWERK?? J/N. De tentoonstelling gaat over drukwerk die door een veranderde tijdgeest en normen en waarden nu niet meer kunnen. Of misschien toch wel?

De techniek van het drukken heeft vooral in de 20e eeuw een pijnlijke bijdrage geleverd aan het creëren van de beeld­ vorming en instandhouding van racistische, fascistische en/of seksuele gedachten. De meeste drukkers achter de persen dachten er waarschijnlijk niet over na als zij dergelijke beelden en teksten in grote oplages produceerden. Tentoongesteld worden diverse drukwerken, die in de tijd van verschijnen “normaal” waren, maar tegenwoordig als ‘fout drukwerk’ gezien kun­nen worden – want antisemitisch, racistisch, kolonialistisch of sek­sistisch.

Voorbeelden

Wie leest er nog zijn kin­deren Oki en Doki bij de negers voor, of Kuifje in Afrika? Hetzelf­de geldt voor drukwerk waarin joodse kinderen door christenen worden bekeerd of heidenen in Afrika door missionaris­sen. Ook is er aandacht voor propagandamate­riaal uit bv. de Tweede Wereld­oorlog, veelal via wervingsposters, affiches of pam­fletten. En wat te denken van pos­ters, reclame makend voor films over erotiek, gebruiksartikelen, drank, rookwaren, andere genots­middelen of actie­ groeperingen?
Tijdschriften, zo­als Playboy of de Lach? Boeken, zo­als Turks Fruit, Mein Kampf, ik Jan Cremer, Het Grote Negerboek of ’t Kerstjoodje? De Koran, Bijbel of het Rode Boekje? Wat vinden we van de zomerse platenhoezen ‘Alle 13 goed’, uitgegeven door Phonogram, met bikini­ meisjes als blikvangers, die ook nog eens platenpoezen genoemd werden. Het waren meestal drukwerken, die in grotere oplagen gedrukt en verspreid werden en die bewust [of onbewust) ideeën over de medemens in de maatschappij hebben bepaald en gevormd.

Deze foute drukwerken raakten soms verrassend de nu nog huidige actuele thema’s, zoals racisme, seksisme en antisemi­tisme aan. De samensteller van de ten­toonstelling geeft niet zijn eigen mening, maar laat de bezoeker zelf oordelen over het “wel-of­ niet-kunnen” van het tentoon­ gestelde materiaal.

Daarom de 2 vraagtekens bij de titel van de nieuwe tentoon­stelling FOUT DRUKWERK?? J/N.

Oordeel zelf!

Nederlands Drukkerij Museum is gevestigd aan Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is geopend op dinsdag- t/m vrijdagmiddag van 13:00-16:30 uur. De eerste zondagopening is zondag 15 januari.

Meer informatie vind je op de website https://www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu/.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen