Hersenstichting daagt bankzitters uit met vernieuwde Ommetje-app

Foto: Hersenstichting

De Hersenstichting lanceert vandaag een vernieuwde Ommetje-app. Nu de laatste onderzoeksresultaten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het beweeggedrag van Nederlanders zorgwekkend zijn, lijkt de urgentie van ‘een ommetje maken’ hoger dan ooit. In 2022 haalde meer dan de helft (56%) van de 18+-ers de beweegnorm niet, terwijl dat in 2017 nog 53% was.

Jongeren scoren nog slechter, 67% haalt de beweegnorm niet. Ook blijkt dat de gemiddelde Nederlander 9,1 uur per dag zit. We zijn dus minder gaan bewegen, terwijl bewegen essentieel is voor gezonde hersenen.

Hoeveel beweeg jij? Doe de test

Week van de Vitaliteit

De Hersenstichting lanceert in de Week van de Vitaliteit (25-28 september) de vernieuwde Ommetje-app met een wandelcollege van prof. Dr. Erik Scherder. De hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam is vanaf de lancering van Ommetje in 2020 nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de applicatie. Via de Ommetje-app deelt hij hersenweetjes en tips om je hersenen gezond te houden.

Prof. Dr. Erik Scherder: Wandelen is een laagdrempelige manier om de beweegnorm te halen. Dit helpt je hersenen gezond te houden. Zo slaap je beter, voel je je fitter en nemen stressklachten af. Door voldoende te bewegen verklein je ook nog eens de kans op ernstige hersenaandoeningen zoals een beroerte of dementie.

Ommetje voor iedereen

De Hersenstichting deed onderzoek naar het gebruik van de app en concludeerde dat veel mensen wel willen wandelen, maar dat het hen niet lukt om dit in te passen in hun drukke leven of dat de drempel te hoog is vanwege fysieke of mentale beperkingen. Zo bleek dat voor de laatste groep een ommetje van 20 minuten te hoog gegrepen was. In de nieuwe versie van Ommetje is het mogelijk om laagdrempelig te starten. Een ommetje van 5 minuten telt al mee. Ook is de nieuwe versie uitgebreid met extra’s zoals het instellen van een persoonlijk weekdoel.

David Verschoor, directeur Hersenstichting: Met de vernieuwde Ommetje-app willen we juist de mensen die nu de beweegnorm niet halen uitnodigen om met een ‘klein ommetje’ te starten. Zij kunnen de vernieuwde Ommetje-app gebruiken als een personal coach die helpt om in je eigen tempo meer te gaan bewegen.

Feiten en cijfers

Sinds de lancering in 2020 is de Ommetje-app maar liefst 1.6 miljoen keer gedownload. De Ommetje-lopers liepen met elkaar 272 miljoen kilometer, dat is 7000 keer de wereld rond. 30% van alle Ommetje-lopers hebben van wandelen een gewoonte gemaakt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen