Komkommertijd

Foto: youtube

Komkommertijd

Voor een deel van de redactie, waaronder ondergetekende, is de zomervakantie alweer een herinnering. Gisteren mocht ik me na drie weken vrijheid, weer bij mijn baas melden. Mijn vakantie is goed geweest, al was het weer niet om over naar huis te schrijven. Dat is een beetje jammer, want ik had vooraf vooral beelden van mezelf op een zonovergoten strand en lange, warme avonden in de tuin, inclusief barbeque en de daarbijhorende gezelligheid.

Helaas is dat scenario een mooie droom gebleven. Natuurlijk heb ik me door het tegenvallende weer niet laten weerhouden om toch leuke dingen te doen en vooral lekker te eten en drinken. Ik kan me niet heugen dat daar veel gezonds tussen zat en komkommer al helemaal niet. Ik lust het wel overigens en heb het in het verleden ook vaak en veel gegeten. Het zou overdreven zijn om te zeggen, dat er veel smaak aan zit. Calorietechnisch is het wél een uitkomst en dat is mooi meegenomen.

De zomer wordt ook wel eens komkommertijd genoemd. Waar komt die term eigenlijk vandaan? Een logische verklaring zou kunnen zijn, dat de oogst van komkommers in oorsprong in de zomer plaatsvond. Maar waarom er juist voor komkommers is gekozen om deze periode te typeren, blijft hiermee onduidelijk. Er worden zovéél groenten in de zomer geoogst.

Voor wie het interesseert: het woord komkommertijd stamt uit de Engelse middeleeuwen. “Cucumber time” staat voor de periode waarin kleermakers weinig te doen hadden. De adel, waar deze kleermakers voor werkten, vertrokken in de zomer naar het platteland om vakantie te vieren. Hierdoor hadden de meeste kleermakers en hun gezinnen het in die periode niet zo breed en zouden zij overgeleverd zijn aan het eten van komkommers. Die waren er in de zomer immers veel en daardoor goedkoop.

In onze tijd is komkommertijd een algemene term voor de zomerperiode waarin er niet zoveel gebeurt. Nieuwstechnisch werd dit vandaag vertaald naar berichten over surfende honden in ik weet niet waar. Een ver land in ieder geval. De zon scheen er uitbundig. De nieuwslezer van de BBC, die niet onder stoelen of banken steekt hoe hij denkt over het presenteren van dergelijk komkommernieuws, werd hiermee wereldberoemd voor één dag.

Eneverend is het nieuws inderdaad allemaal niet. Maar dat is toch ook wel even lekker? Gewoon een paar weken geen wereldschokkend nieuws, of minder aandacht daarvoor. Als we dan onze ogen niet sluiten vanwege de felle zon, dan maar voor het nieuws.

Hoe dan ook; mochten er mensen zijn, die de lezers willen voorzien van een heerlijk recept mét komkommer, verneemt de redactie dat graag.

Anders houden we het gewoon bij geen nieuws is goed nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen