Deelnemers WorldSkills Lyon gehuldigd op ministerie

04 okt , 16:00 Nieuws
worldskills team netherlands
WorldSkills Netherlands
Donderdag 3 oktober ontving minister Bruins de Nederlandse deelnemers van WorldSkills Lyon 2024 op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Den Haag. De 25 studenten van Team Netherlands hebben in Lyon gestreden en kunnen zich met de wereldtop meten. Met een feestelijke ceremonie werden de mbo-vakkampioenen in Den Haag gehuldigd.
WorldSkills Lyon 2024 vond plaats van 10 t/m 15 september. Op dit ‘WK voor beroepen’ namen 25 Nederlandse toptalenten deel in 23 vakwedstrijden; twee wedstrijden werden door een duo uitgevoerd. Op de bijna 70 landen en regio’s vanuit heel de wereld heeft Nederland op basis van de gemiddelde puntenscore van het gehele team, een 17e positie behaald. Maar liefst 12 deelnemers hebben een Medallion for Excellence ontvangen. Dit is een onderscheiding voor studenten met een score die volgens de WorldSkills gestelde eisen excellent is. Gerrit van Aalst, bloembinder (Yuverta) werd met zijn vierde positie ‘Best of Nation’ en Willem van de Ven, boulanger (Summa College) behaalde ook de vierde positie.  
Hun inzet is niet onopgemerkt gebleven en minister Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) nodigde de studenten dan ook uit op het ministerie om het succes te vieren.

Last van spanning?

Minister Bruins sprak de deelnemers toe met lovende woorden over de pracht en kracht van vakmanschap die zijn tentoon hebben gesteld. Ook werden hem zelf een aantal vragen gesteld. Deelnemen aan een wedstrijd kan bijvoorbeeld spannend zijn; is de minister zelf eigenlijk ook wel eens zenuwachtig? En welke boodschap zou hij de deelnemers willen meegeven?
Minister Bruins vertelde zeer openhartig zelf ook wel eens zenuwen te ervaren, of tegen mensen op te kijken. Hij heeft ontdekt dat wat voor hem geldt, eigenlijk heel vaak voor de ander ook geldt. Zijn wens voor Team Netherlands was dan ook: “Zoek leiders op in je carrière die kwetsbaar durven te zijn. Die jou tot voorbeeld willen zijn. Ontdek dat ook mensen van mijn leeftijd, die iets voor het eerst doen, eigenlijk net zo zenuwachtig zijn als jij. Zo leer je langzamerhand dat zenuwen en angst niet erg zijn. Als je het voelt, dan weet je dat je iets heel belangrijks doet. Dan gebeurt er iets belangrijks in je leven. En als je het dan ondanks je zenuwen toch doet: dat is moed. Dat wens ik jullie toe. Moed om spannende dingen te doen. Dan staat het leven open voor je.”

Speldjes

Hierna ontvingen de deelnemers van Team Netherlands een speciaal voor de gelegenheid ontwikkeld speldje. Tijdens WorldSkills wisselen deelnemers van landen namelijk speldjes uit, waardoor er een heuse run ontstaat om de meest bijzondere collectie speldjes verzamelen. De deelnemers van Team Netherlands ontvingen vandaag een bijzondere toevoeging; de OCW huldiging pin.
Hierna was er ruim de gelegenheid voor de deelnemers om persoonlijk in gesprek te gaan met de minister en medewerkers van het ministerie.