Om agrarisch ondernemers verder te ondersteunen bij het extensiveren van hun bedrijfsvoering, heeft het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant de Beleidsregel grond voor graasdierhouderij Noord-Brabant aangepast. De beleidsregel maakt het voor agrarisch ondernemers mogelijk om via een koop- en pachtconstructie landbouwgrond aan de provincie te verkopen en deze vervolgens in erfpacht te krijgen. Met de opbrengst van de verkoop kunnen zij extra grond aankopen voor een extensievere bedrijfsvoering.
Met de aanpassing wordt gehoor gegeven aan de oproep van Provinciale Staten om meer in te zetten op kruidenrijk grasland, biologische landbouw en natuur. Er zijn nu twee nieuwe pakketten toegevoegd: kruidenrijk grasland en biologische landbouw. De beleidsregel heet vanaf nu ‘Beleidsregel grond voor extensivering’ en is onderdeel van de Aanpak Landelijk Gebied van de provincie Noord-Brabant.
Agrarisch ondernemers kunnen nu kiezen uit drie pakketten:
In alle gevallen geldt dat, net als voor alle grond in provinciaal eigendom, er geen gebruik mogelijk is van glyfosaat. In de laatste twee gevallen is het gebruik van vaste mest aan voorwaarden verbonden om de ammoniakemissie te verminderen. In alle gevallen geldt dat de provincie een kwalitatieve verplichting oplegt aan de grond, wat leidt tot een lagere pachtprijs. De exacte pachtprijs is afhankelijk van de voorwaarden van het gekozen pakket.
Agrariër Freek Vermeer is blij met de regeling. “Ik kan als jonge bedrijfsopvolger met deze regeling mijn melkveebedrijf een stap verder brengen op het extensiveringspad.”, zegt Vermeer. “De regeling biedt mij vertrouwen in de toekomst. Door deze regeling heb ik extra grond kunnen aankopen (dat een beter fundament onder mijn bedrijf geeft), waardoor ik meer zekerheid heb gekregen voor zowel mijn mestafzet en voerbeschikbaarheid voor de langere termijn.”
Volgens gedeputeerde Agrarische ontwikkeling Marc Oudenhoven is dat precies de bedoeling van de uitbreiding van het pakket. “We willen boeren perspectief bieden op een toekomstbestendige bedrijfsvoering die past bij de Brabantse bodem en waterkwaliteit. De bestaande regeling bood ondernemers al de mogelijkheid om stap voor stap te extensiveren en te verduurzamen. Door deze regeling uit te breiden, maken we het aantrekkelijker om te kiezen voor kruidenrijk grasland of biologische landbouw. Dat is goed voor de boer én voor de leefomgeving.”
De uitbreiding wordt gefinancierd uit de versnellingsmiddelen van het ministerie van LNV voor de transitie van het landelijk gebied. Er is nog voldoende budget beschikbaar binnen het oorspronkelijke bedrag van € 22,5 miljoen. De regeling is nu ook toepasbaar op ongeveer 2.000 hectare landbouwgrond binnen het Natuur Netwerk Brabant (NNB), maar buiten het Natuurnetwerk Nederland (NNN).De wijziging loopt vooruit op het nog te ontwikkelen overgangsgebiedenbeleid (verwacht in Q2 2026). Deelname aan de beleidsregel is vrijwillig en ondersteunt ondernemers om in hun bedrijfsvoering alvast voor te sorteren op dat beleid.