Pilates: ‘Je bent een uur lang alleen met je lichaam bezig’

Foto: Marloes Nijland

Het belletje achter de voordeur rinkelt vrolijk als ik binnenstap bij Pilates Studio Lianne. Deze keer kom ik er niet voor de wekelijkse les, maar om Lianne te interviewen over haar 5-jarig jubileum. Ik ben benieuwd naar haar verhaal.

Wat bewoog haar om een eigen studio op te richten? Wat vindt ze zelf van haar manier van lesgeven en haar klanten? En zou ze nog dromen hebben?

Binnen in de studio speel ik even met hond Ollie, die af en toe in de studio verblijft. Lianne schenkt een kop thee in en dan gaan we zitten voor een gezellig gesprek. Om ons heen hangen de posters met de actie om haar jubileum te vieren. Wie iemand anders lid maakt, ontvangt een mooie fouta (ofwel omslagdoek). Elk nieuw lid ontvangt ook die fouta en mag de eerste maand onbeperkt sporten. Wie weet ben jij dat, na het lezen van dit interview?

Alles begon in de sportschool

Lianne werkte in een sportschool toen ze voor het eerst in aanraking kwam met pilates. “Ik hield meer van de rustige lessen, niet van die opzwepende, drukke en intensieve bewegingen. Vanuit de sportschool kon ik een interne opleiding volgen om pilates te gaan geven. Wat ik toen dacht dat pilates was.” Al snel merkte ze dat ze de beloftes van pilates niet echt kon waarmaken en ze stopte daar met lesgeven.

Per toeval belandde ze in Zeeland, waar haar zoon stage liep bij een sportschool. Ze ging wel eens mee en hoorde dat ze iemand zochten om lessen pilates te geven. Opnieuw volgde ze een opleiding, bij een erkend internationaal pilates opleidingsinstituut. Hier leerde ze de klassieke methode van grondlegger Joseph Pilates, precies dat wat ze eerder miste.

Haar eigen studio, mét reformer

Toen de economische recessie uitbrak, werd Lianne ontslagen in Zeeland. Dat was het moment dat ze besloot voor zichzelf te beginnen. Haar ogen stralen als ze over haar eigen reformer begint, die van begin af aan niet mocht ontbreken. Bij de reformer (zie foto) ligt de oorsprong van pilates.
pilates-studio-lianne
“De meeste reformers komen uit Amerika, waar pilates groter is dan in Nederland, maar dat werd echt te duur. Uiteindelijk vond mijn man een reformer in Nederland. Ik kon mijn geluk niet op. Toen we de reformer gingen ophalen, wist ik: die is voor mij! Stond ik daar met tranen in mijn ogen. Gelukkig begreep de vrouw die de reformer verkocht dat. We hadden allebei hart voor pilates.”

De reformer belandde in haar huis voor privélessen en Lianne huurde een ruimte aan het Van Bergenplein, waar ze een ochtend en een avond lesgaf. Na drie maanden verhuisde ze voor 1,5 jaar naar de Bisschopmolenstraat. Nu is Pilates Studio Lianne te vinden in de Stationsstraat, naast Hot Rod Tattoo en tegenover Mark de Kapper. Bij binnenkomst van de studio wordt je altijd vrolijk begroet door het belletje. En door Lianne.

Pilates is je hele lichaam trainen

Bij pilates train je een uur lang je hele lijf om soepeler, sterker en gebalanceerder te worden. Door het aanspreken van de dieperliggende buikspieren werk je vanuit je ‘powerhouse’ zoals dat genoemd wordt. Hierdoor ontlast je de rug en/of nekspieren. Pilates is niet, zoals bijvoorbeeld yoga, gericht op innerlijke gedachten. “Maar je bent wel een uur lang alleen met je lichaam bezig, waardoor je geen ruimte hebt om aan andere dingen te denken.” vertelt Lianne.

De kracht van pilates: kracht, souplesse en controle

Het vertrouwen in de methode van Joseph Pilates is groot bij Lianne. “Joseph geloofde niet in eindeloze herhalingen van bewegingen, maar in precisie. Daarom zijn er drie dingen van belang bij pilates: kracht, souplesse en controle. Eigenlijk is iedereen wel in één van die drie dingen niet zo sterk.” En dat levert tijdens de lessen soms hilarische momenten op, vooral als iemand ineens de controle over een beweging verliest. Gelukkig merk je dat je gaandeweg krachtiger, soepeler en gebalanceerder wordt.

Uniek aanbod is écht uniek

Lianne is de enige met een echte pilates studio in onze omgeving. De meeste klanten komen voor pilates, maar Lianne biedt daarnaast meer lessen aan: body barre, dance & shape en pilates met de pilatesstick. De body barre was een idee van haar schoonzoon, die het kende uit Amsterdam. Body barre lessen zijn spierversterkend en zeker geen ballet! In het begin vonden klanten het maar raar, aan zo’n bar staan, maar nu zijn deze lessen niet meer weg te denken.

Dance & shape is juist meer bij toeval ontstaan, nadat Lianne in een body barre les een kleine choreografie op muziek liet uitvoeren en ze enthousiaste reacties kreeg. De lessen met pilatesstick zijn een aanvulling op de klassieke pilates. In Nederland is deze pilatesstick nog relatief onbekend. Ook daarin is Lianne vrij uniek kun je zeggen.

Naast het vaste rooster – waarbij je zelf kunt bepalen wanneer je komt – geeft Lianne ook personal training. Mensen doen dat om bijvoorbeeld te ervaren of pilates iets voor ze is voordat ze de groep in gaan, of omdat ze niet in een groep willen. Zo komt er een echtpaar uit Roosendaal altijd samen. De een doet de oefeningen en de ander blijft rustig zitten.
pilates-studio-lianne

Aandacht voor iedereen waardoor je je als klant gezien en gehoord voelt

Haar eerste klant had last van haar nek en dat vond ze spannend. Gaandeweg groeide ze in het lesgeven en vooral in het observeren. Daar ligt haar kracht. Ze kent je lichaam beter dan dat jij het kent. Lianne loopt zelf tijdens de lessen in de studio rond en observeert iedereen, zonder dat het storend is overigens. Ze corrigeert je als het nodig is. De aandacht ligt dan niet op hoe ver je kunt of hoog je been komt, maar op de controle over de beweging. Wel geeft Lianne eerlijk toe dat ze haar eigen lichaam wat vaker mag trainen. Toch komt ze als ze tijdens een les een oefening voordoet, nog soepel genoeg over!

Lessen op maat

Ik ben nieuwsgierig of ze eigenlijk aan lesvoorbereiding doet. Er zit een bepaalde volgorde in de bewegingen, maar Lianne komt altijd met variatie tijdens de lessen. “Ik doe iets aan voorbereiding, maar ik kan vooral vanuit mijn ervaring snel schakelen. Ik zie wie er binnenkomt en bepaal aan de hand van de groep waar ik mijn aandacht op richt. Ik gebruik mijn ervaring om ter plekke de training te geven die nodig is.”

‘Keep it simple for success’

Lianne begon haar klantenwerving op Facebook en heeft nooit groot in de publiciteit willen staan. Ze werkt samen met fysiotherapeuten en osteopaten, die mensen naar haar doorverwijzen. Haar klantenkring groeit gestaag en het verloop is eigenlijk niet groot. Lianne heeft daar een duidelijke verklaring voor: “De meeste mensen komen met klachten en hebben een doel voor ogen. Zij merken dat pilates helpt in het bestrijden van die klachten en blijven daarom komen. Zelfs klanten die pilates helemaal niet leuk vinden, komen toch terug. Omdat ze voelen dat het goed is voor hun lichaam.”
Dat kan ik persoonlijk alleen maar beamen. Pilates heeft mij zoveel gebracht dat het ook voor mij niet meer weg te denken is. Sterke buikspieren, geen pijn meer in mijn rug en een lichaam dat in zijn geheel beter functioneert. Dankzij Lianne.

“Geen lijf is elke dag hetzelfde”

Het leuke aan pilates is dat het voor iedereen geschikt is. “Elk lichaam kan deze bewegingen aan, ook al denk je misschien dat het jou niet lukt. Wel gaat het de ene week makkelijker of soepeler dan de andere week.” Dat merk ik maar al te vaak. De ene keer heb je meer kracht en amper controle, de volgende keer is je controle hoog maar is je souplesse ver te zoeken. Daarom blijft pilates zo uitdagend, elke week. Maar, denk niet: dat ziet er simpel uit, dat doe ik wel eventjes. Elke les is gewoon keihard werken. Dan boek je de vooruitgang die Lianne elke les bij al haar klanten ziet.

Kun je pilates eigenlijk elke dag doen, is mijn volgende vraag. Lianne: “Ja hoor, dat kan. Er zijn ook mensen die vragen: 1 keer per week pilates, werk dat? Ja, want onbewust werkt mijn les door in je hele houding. Je spant sneller je buikspieren aan, of je nu loopt, fietst of staat. Ik heb nog nooit gehad dat bij iemand de lessen niet buiten de deur doorwerkten.” Ik moet lachen en denk aan al die keren dat ik nu mijn buikspieren aanspan, zelfs als ik zit.

Eindelijk meer mannen in de studio

De jongste klant bij Pilates Studio Lianne is 13 jaar. De meeste klanten zijn vrouwen, maar er komen gelukkig ook steeds meer mannen bij. Want pilates is, zoals gezegd, voor iedereen geschikt en niet specifiek gericht op vrouwen. Enthousiast is Lianne over een nieuwe klant, een man van 87 jaar. Hij deed al dagelijks buikspieroefeningen, maar merkte dat het lichaam wat stijfjes werd. Op aanraden van zijn schoonzus wilde hij ook eens pilates proberen. Lianne vreesde nog dat ze hem moest helpen, maar dat was niet nodig. De man voert alle bewegingen op eigen kracht uit en blijkt nog behoorlijk soepel. Op Instagram kun je zien hoe soepel!

Lief en leed delen gaat vanzelf

De sfeer in de studio is goed, bij elke les. Mensen voelen zich op hun gemak en gaan ook onderling gezellig met elkaar om. Ik weet uit ervaring dat het niet uitmaakt op welk tijdstip je een les volgt. Er is altijd een bekende, iemand met wie je kunt kletsen en vooral iemand met wie je tijdens de les kunt lachen. We delen mooie én verdrietige momenten met Lianne en met elkaar. Op donderdagochtend wordt er na de les dance & shape nog samen koffiegedronken in de studio. Een groter compliment is niet denkbaar. Meer dromen heeft Lianne dan ook niet. Ze ziet vanzelf wel wat er nog op haar pad komt.

Lianne had niet durven dromen dat mensen voor haar kennis en ervaring haar eigen studio binnen zouden stappen. Toch is dat echt zo. En ik hoop dat dat nog lang zo blijft.

Zelf de kracht en gezelligheid van pilates, body barre of dance & shape ervaren? Je bent altijd welkom voor een proefles. Neem per mail of telefonisch contact op met Lianne. Pilates Studio Lianne is ook te volgen op Facebook en Instagram.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen