College praat gemeenteraad bij over arbeidsmigranten

Foto: Gemeente Etten-Leur

In de gemeente Etten-Leur wonen en werken al jaren buitenlandse werknemers, vaak arbeidsmigranten genoemd. Zij dragen bij aan de economische vitaliteit van de gemeente en omgeving, maar er is een tekort aan woonruimte. Het college wil de gemeenteraad graag overzichtelijk bijpraten over de stand van zaken in Etten-Leur.

Informatieavond voor de gemeenteraad

Op dinsdagavond 19 oktober vanaf 19:00 uur belicht het college een aantal invalshoeken, zoals: economie, toezicht en handhaving, integratie en participatie, ervaringen vanuit werkgevers, huidige ervaringen met inhuur en huisvesting. Dat gebeurt alleen vanuit de ambtelijke organisatie, maar (om het beeld zo breed en compleet mogelijk weer te geven) ook het IKE, de ZLTO de Provincie en een huisvester komen aan het woord. De avond is bedoeld om te informeren over potentiƫle oplossingsrichtingen voor de uitdagingen in de toekomst. Het is nadrukkelijk geen discussieavond en er worden geen besluiten genomen. Op basis van de informatie die de raad ontvangt op deze avond, gaan de raadsleden in een latere officiƫle raadscyclus over de oplossingsrichtingen met elkaar in debat.

Voor inwoners digitaal openbaar en interactief

De gemeente en gemeenteraad vinden het belangrijk dat iedereen kennis kan nemen van de informatie die wordt verstrekt. Niet iedereen kan echter in de zaal plaatsnemen. Met de positieve ervaring die is opgedaan met digitale bijeenkomsten, wil de gemeente de bijeenkomst (met beeld en geluid) uitzenden als webinar, via MS Teams. Wil jij hierbij zijn? Meld je dan aan door een e-mail te versturen naar [email protected]. Je ontvangt dan een link. Zo kan iedereen in de gemeente kennisnemen van de informatie.

Hoewel het een avond is waarop de gemeenteraad wordt bijgepraat, vindt de gemeente het ook belangrijk dat de gemeenteraad kennis kan nemen van de signalen, suggesties of opmerkingen van inwoners. Daarom kun je die avond input geven via een chatfunctie van het webinar.

Achtergrond

Provinciaal en regionaal zijn er afspraken gemaakt. De gemeenten in West-Brabant hebben het Afsprakenkader Arbeidsmigranten West Brabant vastgesteld. Daarin hebben gemeenten aangegeven zich verantwoordelijk te voelen voor voldoende en kwalitatief goede huisvesting. Landelijk heeft de commissie Roemer uitspraken met aanbevelingen gedaan voor het verbeteren van de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen