Gemeente stuurt brief aan ministerie van Economische Zaken en Klimaat over branden

Foto: Pexels

Op 10 april vond een grote brand plaats in Etten-Leur. Enige weken later volgende een twee brand aan de Bankenstraat. Bij beide branden lagen zonnepanelen op het dak en kwamen door de brand glasdeeltjes terecht in de omgeving. Naar aanleiding daarvan heeft burgemeester a.i. Mark Verheijen, mede namens zijn collega’s uit Tytsjerksteradiel en Venlo, een brief gestuurd naar het Ministerie van EZK en naar Rob Jetten als minister van Klimaat en Energie.

In de brief deelt Verheijen de ervaringen met de branden en vraagt hij aandacht voor een eenduidig handelingskader voor overheden en hulpdiensten. In de brief staat onder andere:

“Meteen na de brand op 10 april is door medewerkers van de gemeente begonnen met de zogenaamde nafase. Tot op heden zijn we hier nog mee aan de slag en voeren we actief regie op het proces. Een van de zaken waar we tegenaan liepen is dat er voor gemeenten en veiligheidsregio’s geen eenduidig protocol of handelingsperspectief is voor incidenten met zonnepanelen, zoals dat wel het geval is bij bijvoorbeeld asbest. Zo konden we aanvankelijk niet op alle vragen van inwoners en ondernemers een helder antwoord geven.”

Niet de eerste en niet de laatste grote brand

“Etten-Leur is vanzelfsprekend niet de eerste gemeente die te maken heeft met bovengenoemd fenomeen. Zo heeft zich in 2021 een grote brand met zonnepanelen voorgedaan in Tytsjerksteradiel. Deze gemeente heeft eerder ook contact gezocht met uw ministerie over deze kwestie. Dat incident heeft geleid tot Kamervragen en tot afspraken tussen verzekeraars en een verkennend onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) naar depositie bij branden met zonnepanelen. Wij hebben gemerkt dat ondanks eerdere ervaringen het handelingskader voor overheden nog niet helder is. Gezien de grote vlucht die zonnepanelen op (bedrijfs-)daken neemt zal Etten-Leur ook zeker niet de laatste gemeente zijn.”

Oproep aan ministerie

“Wij verzoeken u in het belang van een veilige energietransitie – eventueel samen met andere betrokken ministeries – aandacht te schenken aan het maken van een handelingsperspectief richting de toekomst. Ambtelijk hebben we hiervoor al contact gezocht met uw ministerie en met de branchevereniging Holland Solar.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen