Automatische medicijndispenser Medido biedt rust en zelfstandigheid

Foto: pexels

Als je ouder wordt en dagelijks meerdere medicijnen moet nemen, dan kan het wel eens voorkomen dat je je vertwijfeld afvraagt of je de medicatie nu wel of nog niet hebt ingenomen. Soms heb je zelfs zoveel verschillende tabletjes dat het lastig is om het overzicht te bewaren. Daar is nu een handig hulpmiddel voor: Medido van Philips. Linsey van den Broek, verpleegkundige bij Avoord Aanhuis, is erg enthousiast over deze automatische medicijndispenser.

“Wij krijgen een seintje van de huisarts of de thuiszorg als mensen regelmatig hun medicatie vergeten of juist een dubbele dosis innemen”, vertelt Linsey. “Voor ons is dat het startsein om te onderzoeken of iemand in aanmerking komt voor Medido”. Er volgt dan een huisbezoek door één van de wijkverpleegkundigen van Avoord Aanhuis, die een gesprek voert met de cliënt en een vragenlijst doorneemt. Daarna volgt een positief of een negatief advies.

Proefperiode

Als je een positief advies krijgt, gaat een proefperiode van maximaal vier weken in. Je krijgt uitleg over het apparaat en begeleiding bij het gebruik ervan. Linsey: “Vaak merken we al snel dat dat helemaal goed gaat, maar soms blijkt in die proefperiode dat het niet lukt. Dan halen we de Medido weer weg”.

Geheugensteuntje

Voor de verpleegkundigen betekent dit, dat ze de cliënten minder frequent bezoeken. “Vroeger kwamen we bij veel mensen meerdere keren over de vloer. Nu vullen we Medido eens per week en komen we alleen langs om de overige zorgtaken te vervullen en om medicatie toe te dienen die de cliënt niet zelf kan nemen”, zegt Linsey.

Het grootste pluspunt van deze medicijndispenser is volgens haar de rust die het apparaat brengt. “Je weet nu zeker dat je niet veel en niet te weinig medicatie neemt. Dat is een hele zorg minder. En het is natuurlijk ook beter voor je gezondheid”. Bovendien hoef je niet meer vroeg op te staan omdat de verpleegkundige langskomt. “Veel mensen nemen ’s avonds de Medido mee naar hun slaapkamer, zetten een glaasje water klaar en leggen er een verpakt peperkoekje bij. De volgende ochtend nemen ze op tijd hun medicatie en blijven ze lekker in bed liggen”. Linsey lacht. “Dat is veel leuker”.

Controlefunctie

Medido herinnert je aan jouw medicijnmoment door een piepje te geven. Met één druk op de knop komt de medicatie eruit. Als dat niet binnen een uur gebeurt, wordt de zorg automatisch op de hoogte gebracht. Zij overleggen dan met jouw naasten wie er even gaat kijken. “Deze controlefunctie geeft onze cliënten een veilig gevoel. Het geeft hen rust om te weten dat ze “in de gaten” worden gehouden zonder dat het hun hele privacy aantast”, legt Linsey uit.

Aan alles is gedacht

Medido kan mee op vakantie en als je naar een feestje gaat of een dagje weg bent, dan kun je de medicijnen er eerder uitnemen en meenemen. “Voor sommige mensen is dat juist geen goede oplossing”, weet Linsey. “Daarom kan de Medido ook op slot. Dan kun je dus niet tevoren uitnemen”. Het gebruiksvriendelijke apparaat werkt op stroom maar blijft bij stroomuitval nog een aantal uren actief.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over Medido? Neem dan contact op met het Cliënten Service Bureau van Avoord via 0765325000

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen