Het raadsel van het viaduct

Foto: B-siderats

Sinds de historische overwinning van NAC op Feijenoord in de Kuip afgelopen zaterdag, word ik wéér met mijn neus op de feiten gedrukt: ik heb een prangende NAC-gerelateerde vraag waarop ik het antwoord niet weet. En dat is best vervelend.

Al jarenlang rijd ik wekelijks een rondje Brabant en kom daarbij steevast langs het “Nacviaduct” op de A27. Nou ja, langs – ik rijd er onderdoor. Autorijden is niet mijn favoriete hobby maar gewoon een manier om in dit geval snel van Etten-Leur naar Dongen te gaan en na een kop koffie en een praatje met mijn vader, weer terug. Och, ik zit droog in die auto, ik lijd niks en kan mooi ondertussen mijn gedachten ordenen, plannen maken voor de rest van het weekend of gewoon wezenloos voor me uit staren.

Maar goed – mijn prangende vraag over het mooiste viaduct van Nederland dus. Zolang ik weet, is het er al. Natuurlijk niet altijd in de huidige hoedanigheid; meer dan eens heeft het een gedaanteverandering ondergaan en heel af en toe was het slachtoffer van aanhangers van een niet nader te noemen andere Brabantse sportclub, die blijkbaar persé dáár hun handtekening moesten achterlaten. Alsof ze in de buurt hun van eigen durp geen snelwegen en viaducten hebben.

Ik weet niet of er meer mensen waren die die besmeuring in de toekomst wilden voorkomen, maar afgelopen jaar viel het me ineens op, dat er hekjes geplaatst waren op de dwarsliggende weg die bovenlangs ons viaduct loopt. Ik vond dat een puike actie, want dan kon het viaduct vanaf dat moment gewoon weer óns viaduct blijven en hadden die schandalen geen kans meer.

En toen kreeg ik dus last van mijn vraag. Of eigenlijk twee vragen. Van eentje ben ik niet zeker of ik hem mag stellen, maar ik neem de gok –  als mijn nieuwsgierigheid ongepast is, hoor ik dat vast snel genoeg. Dus, hier komt ie: wie heeft het eigenlijk ons viaduct gemaakt? En nog belangrijker: hoe dan?

Ik ben een beelddenker en kan me er van alles bij voorstellen: is er een trap op de weg gezet midden in de nacht en dan telkens als er een auto aankwam – hup trap en iedereen opzij – en wachten tot dat de kust veilig is? Of hebben ze zo’n hangsteiger opgehangen aan die weg die over het viaduct loopt? Of zonder steiger en dan gewoon op zijn kop? Zo netjes en secuur? Dat zou ik écht knap vinden. Het is sowieso een knap viaduct trouwens.

Ik weet het niet. En ik wil het heel graag weten. Echt. Al is het alleen maar om het me niet steeds meer af te hoeven vragen, telkens als ik er onderdoor rijd.

Wie het weet, mag het zeggen. Heel graag zelfs.

(op de foto ontbreken de hekjes)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen