Dáárom moeten we echt vrij zijn met carnaval!

Foto:

Het kan bijna niemand ontgaan zijn dat bierbrouwer Bavaria afgelopen weekend inzette op een ludieke, commerciële stunt en zich daarbij richtte op carnaval-vierend Brabant en Limburg. Carnaval moet volgens de bierbrouwer gewoon een aantal vrije, nationale feestdagen worden. Of deze slimme actie nou wel of niet leidt tot nationaal vrije dagen, doet er misschien niet eens zo veel toe. We kunnen hoe dan ook spreken van een knap stukje commercieel inzicht.

Mij maakt het allemaal niet zoveel uit: ik zorg zelf wel dat ik vrij ben om het feest der feesten te vieren. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal goede redenen te bedenken, waarom we vrij moeten zijn met carnaval.

Allereerst: carnaval is écht een feest. Met Pinksteren en Hemelvaart hebben we gewoon een extra vrije dag, maar wat doen we er mee? Klussen in en om huis of slenteren op een veel te drukke jaarmarkt? Het zou mijn feestje niet zijn. Daarnaast is carnaval natuurlijk het feest der verbroedering en liefde. Iedereen is welkom, niemand wordt buiten gesloten en laten we wel wezen: wanneer krijg je nou kans te flirten met een lieveheersbeestje, oude hippie of stoere brandweerman? Ken je dat filmpje bij “Love is all” van Roger Glover? Nou, dat gevoel bedoel ik!

Er is geen ander feest waar je je creatieve geest zó op los kunt laten. Hoe gekker hoe liever en je je mag vanalles bedenken om juist zovéél mogelijk op te vallen. Net zoals vroeger; toen mijn moeder op zolder een grote kist met verkleedkleren had, waarmee wij ons naar hartenlust konden uitleven, binnen de veilige muren van ons huis. En maar dralen voor de spiegel. Met carnaval trek je juist naar buiten en moét je gezien worden. Zin in een bloemetjesgordijn of oude overal? Doe iets met je oude overgordijnen. Anders liggen ze toch maar te stof te vangen op zolder. Altijd al blonde krullen willen hebben, maar ben je gezegend met lang, bruin haar?  Neem een pruik. Liever geen zere voeten? Draag je oudste bullebakken. Voor carnaval hoef je niet te kunnen dansen of zingen, maar het leukst is het om dat vooral wel te doen. Omarm de ander, warm je aan de gekte. Niemand staat er raar van te kijken en anders kijken ze maar de andere kant op. Zien ze daar weer andere zielsgelukkigen staan.

Meer dan honderdduizend enthousiastelingen hebben inmiddels hun handtekening onder de petitie gezet. Dus Bavaria kan er mee naar de Tweede Kamer. Ik zal de komende week in de gaten houden of één van onze politieke partijen het aandurft “carnavalvrij” aan te kaarten tijdens het wekelijks Vragenuurtje, maar ik waag het te betwijfelen. Misschien als we er een extra biertje tegenaan gooien?

Persoonlijk denk ik dat ze ons al aan zien komen. Maar ook dat maakt natuurlijk niets uit. Brullen we gewoon nog wat harder mee met “Brabant” van Guus Meeuwis.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen